Inkomensongelijkheid is in veel landen een belangrijk thema. Dat geldt zowel voor ontwikkelde economieën als opkomende landen.

Wat betreft de vergelijking van inkomens binnen landen draait het om de vraag in hoeverre een groter deel van de inkomenstaart naar een steeds kleinere groep rijken in de bevolking gaat.

Hier kun je op verschillende manieren naar kijken.

Adzuna, een zoekmachine voor vacatures, doet dat met de onderstaande infographic door het salaris van de leider van een land naast het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking te leggen.

Strikt genomen heb je het dan niet over vergelijkbare grootheden, maar het geeft wel een lijstje met opvallende verschillen.

 

De grootste ongelijkheid vind je in opkomende landen. Zo verdient de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zo'n 2 ton per jaar (omgerekend in euro's) en dat is bijna 19 keer het inkomen per hoofd van de bevolking.

De top 10 met de grootste verschillen wordt bijna geheel gedomineerd door opkomende landen. In Europa verdienen de leiders van Estland en Duitsland relatief veel, met ruim 7 keer het inkomen per hoofd van de bevolking.

Aan de andere kant van het spectrum zit de Chinese president Xi Jinping, die officieel met een jaarinkomen van ongeveer 17.000 euro slechts een fractie boven het inkomen per hoofd van de bevolking zit.

En Mark Rutte? Nederland bewijst zich op dit lijstje als het landje van de platgeslagen inkomens. Met een jaarsalaris van afgerond 159 duizend euro zit Rutte op ongeveer 3,5 keer het inkomen per hoofd van de bevolking. Goed voor plaats 32 op het totaal van 45 landen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Australia.

LEES OOK: Als stagiair kun je tot wel €3.000 per maand verdienen – dit zijn de sectoren die het best betalen