Het bordspel is weer helemaal terug, na een eerste opleving door spellen als Kolonisten van Catan in de jaren negentig. Al vallen de verkoopcijfers van bordspellen in het niet bij die van computergames, ze groeien nog steeds.

Hieronder een lijst met de acht bestverkochte bordspellen op bol.com van dit moment. Met daarop twee bordspellen die gebaseerd zijn op tv-programma’s, enkele associatiespelletjes en een klassieker uit 1957.

Leuk om iemand cadeau te doen met Kerst, of om te spelen met vrienden of familie tijdens de feestdagen. Maar houd het wel een beetje gezellig!


1. De slimste mens ter wereld

slimste-mens

Aantal spelers: 2 tot 4
Vanaf: 12 jaar
Speeltijd: 45 minuten
Prijs: 27,99 euro

Van een van de populairste programma's op de Nederlandse televisie is een bordspel gemaakt. Alle elementen van De Slimste Mens vind je terug in dit spel: de 3-6-9 ronde, de open deur, de puzzel.

"Superleuk. Veel variatie in vragen, zowel moeilijk als gemakkelijke vragen, vooral de tijdsdruk maakt het spannend. Echt aan te raden als je fan bent van de tv-format", aldus een recensie op bol.com. "Vergt wel wat algemene kennis, maar is echt wel een familiespel", schrijft iemand anders.


2. Escape Room The Game

escape-room-the-game

Aantal spelers: 3 tot 5
Vanaf: 16 jaar
Speeltijd: 60 minuten
Prijs: 29,99 euro

Escaperooms zijn een ware hype. In een paar jaar tijd zijn kamers van waaruit je moet ‘ontsnappen’ door puzzels op te lossen een uitje geworden dat qua populariteit kan wedijveren met karten en bowlen. Met dit bordspel haal je de escaperoom in je eigen woonkamer.

"Hoewel geen enkel bordspel de beleving van een echte escaperoom kan evenaren is het bij dit spel zeker gelukt om te zorgen voor een spannende beleving met elkaar", aldus een recensie op bol.com. Iemand anders schrijft: "Het is niet zo herspeelbaar als de meeste andere spellen zijn, maar je kan het altijd met anderen spelen of uitlenen of na een langere periode nog eens proberen."


3. Codenames

codenames

Aantal spelers: 2 tot 8
Vanaf: 10 jaar
Speeltijd: 15 minuten
Prijs: 16,96 euro

Associëren, daar draait Codenames om. Op tafel liggen 25 kaartjes met verschillende woorden. Acht of negen daarvan horen bij één van de twee teams. Doel is om aan de teamgenoten duidelijk te maken welke dat zijn, zonder het woord op het kaartje te noemen.

Codenames is genomineerd voor speelgoed van het jaar 2016. "Een leuk toegankelijk partyspel waarbij je verbaal creatief moet zijn. Leer de gedachtegang van de ander kennen! Eindeloos veel combinaties zijn mogelijk en iedereen is steeds betrokken bij het spel. Prima prijs-kwaliteitverhouding', aldus de jury.


4. Ticket to Ride Europe

ticket-to-ride-europe

Aantal spelers: 2 tot 5
Vanaf: 8 jaar
Speeltijd: 60 minuten
Prijs: 33,99 euro

Leg spoorwegverbindingen tussen grote steden in Europa. Maar bouwen gaat niet zomaar. Je moet eerst vergunningen binnenslepen door de juiste kaartcombinaties te verzamelen.

"Zeer mooi vormgegeven bordspel, niet moeilijk en toch uitdagend", aldus een fan op bol.com. "Heeft meer diepgang dan je in eerste instantie zou verwachten. Met wat kleine aanpassingen is het ook zeer goed speelbaar met jonge kinderen vanaf een jaar of 6."


5. Risk

risk-bordspel

Aantal spelers: 2 tot 5
Vanaf: 10 jaar
Speeltijd: 120 minuten
Prijs: 29,00 euro

Verover de wereld in het strategische oorlogsspel Risk, waarvan de allereerste editie in 1957 uitkwam. Deze nieuwe versie heeft verbeterde figuren en missiekaarten. "Het blijft een klassieker die nog ontbrak aan mijn verzameling", aldus een bol.com-recensie. "Veel mogelijkheden in het spel om het interessant te houden. Je kan kiezen voor het klassieke spel of met opdrachten kaarten wat het spel weer een hele andere wending geeft."

Iemand anders noemt een minpuntje van deze editie: "Fijn om een nieuw bord te hebben, jammer dat ze de simpele blokjes hebben vervangen door mannetjes, paarden en kanonnen. Iets minder overzichtelijk, maar nog steeds geweldig!"


6. Wie is de Mol?

wie-is-de-mol-bordspel

Aantal spelers: 3 tot 6
Vanaf: 12 jaar
Speeltijd: 45 minuten
Prijs: 24,95 euro

Net als in het tv-programma draait het in het bordspel van Wie is de Mol? om het gezamenlijk uitvoeren van opdrachten. Maar iemand probeert de boel te saboteren. Als de Mol daarin slaagt, is het spel verloren.

"Erg leuk spel. Prima mee te spelen voor onze dochters 9 en 10 jaar! Koop wel gelijk de extra vragenset erbij, anders kun je het spel niet zo vaak spelen", aldus een recensie. Ook iemand anders stipt het beperkt aantal vragen aan: "De speelronde was vrij snel om en je hebt natuurlijk maar een beperkt aantal sets met kaarten waar je uit kan kiezen voor de afwisseling."


7. Monopoly Extreem Bankieren

monopoly-extreem-bankieren

Aantal spelers: 2 tot 4
Vanaf: 8 jaar
Speeltijd: 45 minuten
Prijs: 25,49 euro

'Good old' Monopoly in een nieuw jasje. Het papieren nepgeld is vervangen door een pinapparaat dat bijhoudt hoeveel geld iedereen heeft. Het spel is afgelopen als er een speler failliet gaat. Dan berekent de betaalautomaat hoeveel geld en bezittingen iedereen heeft. De rijkste speler is de winnaar.

"Het was wel even uitzoeken hoe het pinapparaat werkt, maar toen we het eenmaal doorhadden hebben we er leuk mee gespeeld", schrijft een spelletjesfanaat op bol.com. En een groot voordeel: "Duurt niet zo oneindig lang als het klassieke Monopoly."


8. 30 Seconds

30-seconds-bordspel

Aantal spelers: 3 tot 20
Vanaf: 12 jaar
Speeltijd: 30 minuten
Prijs: 25,49 euro

Een soort Hints, maar dan zonder de gekke gebaren. Op een kaartje staan vijf begrippen die je moet omschrijven. Doel is dat je teamgenoten zoveel mogelijk van de begrippen raden binnen dertig seconden.

Enkele recensies op bol.com:

"Het is hysterisch en hilarisch, kan het iedereen aanraden!"

"Erg leuk spel, waar je met een groep helemaal in op kan gaan."

"Doordat er zo snel gereageerd moet worden ontstaat al snel een energie in de groep."

LEES OOK: 7 kortingstrucs waar we iedere keer wéér intrappen