Sinterklaas is het land weer uit en dus zijn miljoenen Nederlanders op zoek naar hun ideale boom met wonderschone takken.

Kerstbomen zijn er in vele soorten en maten. Wat zijn de belangrijkste keuzes die je bij de aanschaf kunt maken? En hoe zit het met de prijzen?

Business Insider zocht naar nuttige tips en helpt je op weg, inclusief waar je de populaire Nordmann-kerstboom het goedkoopst kunt halen.

1. Met of zonder kluit

Een vraag van levensbelang: ga je voor de wegwerpboom of kies je er eentje die je kunt (her)planten?

Kies je voor een kluit (en beter naaldbehoud), dan moet je op een aantal zaken letten om een grotere kans op overleven te hebben. Zo moet de kluit ongeveer even zwaar zijn als de boom. Dit kun je testen door de boom vlak boven de kluit vast te pakken en horizontaal te houden – hij moet dan ongeveer in balans blijven.

Bij de kluitbomen is er nog verschil tussen bomen die in een zwarte plastic zak worden geleverd en bomen die zijn geleverd in plastic potten. Het laatste type is duurder, maar de boom is dan niet verpot en heeft een hogere overlevingskans.

Andere tips: een kleinere boom met kluit heeft meer kans op overleven, geef voldoende water en wacht niet te lang met planten.

De populaire Nordmann vind je overigens minder vaak met kluit, omdat deze een 'penwortel' heeft met weinig zijwortels. Het is hierdoor arbeidsintensief en relatief duur om Nordmannen met kluit te kweken. Voor echte snobs is een Nordmann-met-kluit dus de aangewezen boom.

2. Geur en uitval naalden

Een ander bekend dilemma in de kerstbomenwereld is de keuze tussen 'geur' en 'naaldbehoud'. Zo heeft de (groene) fijnspar, de traditionele kerstboom met prikkende naalden, een sterke geur. Maar bij deze relatief goedkope boom vallen de naalden ook snel uit. Ook de blauwspar heeft een pittige geur.

In feite loopt de scheidslijn min of meer parallel aan het onderscheid tussen de twee hoofdsoorten kerstbomen: de Picea (dennen, spitse, meer stekelige naalden, vallen sneller uit) en Abies (zilversparren, rechtopstaande, stompe naalden).

Overigens ontstaat op dit vlak snel verwarring. Want bijvoorbeeld de groene fijnspar heet in het Latijn Picea abies (!) en de Nordmann heet Abies nordmanniana.

3. Verse boom: schudden en acclimatiseren

Voor beter behoud van de boom zijn twee tips cruciaal: ben je bij de verkoper, kijk dan even wat er gebeurt als je de boom een beetje schudt. Vallen er veel naalden uit, dan is-ie niet 'vers' meer en heb je te maken met een afdankertje.

Daarnaast is het raadzaam om een boom die van het veld of een koude buitenplaats komt te laten acclimatiseren. Dat kan door hem een dagje in een 'koele berging' of garage te laten staan. Je moet daar dan wel over beschikken.

Komt de boom in de huiskamer, dan moet hij zo ver mogelijk van warmtebronnen zoals radiatoren worden geplaatst.

4. Waar kopen?

Grote partijen bomen worden vaak geleverd aan tuincentra en bouwmarkten. Hier ligt de prijs/kwaliteitverhouding vaak relatief gunstig.

Alternatief is inkoop bij kleinere handelaren en supermarkten, die vaak wat kleinere partijen afnemen. Zaak is dan wel om goed op de kwaliteit te letten.

Online kopen kan ook, maar daar zijn twee punten van belang. Het is vaak lastiger om het uiterlijk van de boom goed te beoordelen. En als er bezorgkosten bijkomen, is het vaak de vraag of het niet voordeliger is om toch een boom in de buurt te kopen en zelf naar huis te vervoeren.

5. Prijzen: van groene fijnspar tot Nordmann

Traditioneel was de relatief goedkope fijnspar de populairste kerstboom, maar de laatste jaren is vooral de Nordmann sterk in opkomst. Dat is ook te zien als je naar prijzen op internet kijkt: het wemelt de laatste jaren van aanbiedingen voor de Nordmann, terwijl prijzen van de groene fijnspar veel lastiger te vergelijken zijn.

Bij de Nordmann variëren gemiddelde prijzen behoorlijk, afhankelijk van de grootte.

In het segment tot 1,50m hoog is IKEA de goedkoopste. Het Zweedse warenhuis zet de Nordmann in voor een jaarlijkse marketingstunt. Klanten kunnen voor 1 euro een Nordmann krijgen, plus een waardebon van 19 euro voor aankopen bij de IKEA.

Bij de door Business Insider onderzochte aanbiedingen, won Gamma in het segment tot 1,75 meter (18,95 euro), had Gamma ook de goedkoopste tot 2 meter (25,95 euro) en moet je bij Praxis zijn voor een Nordmann tot 2,25 meter (32,99 euro).

LEES OOK: 8 kerst-ingrediënten om nu al in huis te halen, omdat ze straks zijn uitverkocht