• De Indiase zakenman Anand Prakash Chouksey gaf ongeveer 235.000 euro uit om een replica van de Taj Mahal te bouwen.
  • Chouksey’s vrouw leeft nog, in tegenstelling tot de keizerin voor wie het mausoleum werd gebouwd.
  • De replica is ongeveer een derde van de grootte van de echte Taj Mahal en is ook gemaakt van marmer.
  • Lees ook: Hoe metaalbewerkers in India een 600 jaar oude kunstvorm in leven houden

Een man in India deed wel heel veel moeite om zijn liefde voor zijn vrouw te tonen. Hij bouwde namelijk een replica van de beroemde Taj Mahal voor haar. 

Anand Prakash Chouksey, een zakenman uit de centrale Indiase deelstaat Madhya Pradesh, gaf 20 miljoen roepies (ongeveer 235.000 euro) uit om een replica van het ‘Monument van de Liefde’ te bouwen, compleet met strakke marmeren zuilen. 

De originele Taj Mahal, gelegen in Agra, ten zuiden van Delhi, werd gebouwd door de zeventiende-eeuwse keizer Shah Jahan als mausoleum voor zijn geliefde vrouw, Mumtaz. Het staat bekend als een van de nieuwe zeven wereldwonderen en werd door schrijver Rabindranath Tagore beschreven als een “traan op de wang van de tijd“.

De 52-jarige Chouksey droeg de replica op aan zijn nog levende vrouw van 27 jaar, Manjusha. 

Tegenover persbureau AFP zei Chouksey dat zijn replica ongeveer een derde is van de grootte van de originele Taj Mahal. Ook is het gebouw gemaakt van hetzelfde marmer dat voor de Taj Mahal is gebruikt. 

"De enige eis van mijn vrouw was een meditatieruimte (op het landgoed). Ze is een spirituele vrouw", vertelde Chouksey. "Ze zegt dat de koepel een andere omgeving creëert, en dat er veel positieve energie is."

In gesprek met de BBC zei Chouksey dat het interieur van de replica bestaat uit twee slaapkamers, met een bibliotheek en meditatieruimte. Nadat hij meerdere reizen naar Agra had gemaakt om de Taj Mahal te bekijken, bouwde hij de replica aan de hand van aantekeningen.

"We gebruikten ook veel 3D-beelden van de Taj Mahal die we op het internet vonden, om onze eigen replica te bouwen", zei Chouksey. 

De replica, die op Chouksey's landgoed van 50 hectare staat, is ook te bezichtigen door buren en toeristen.

"Veel mensen maken hier foto's voor hun trouwerij", vertelde Chouksey aan de BBC. "Ik hou ze niet tegen, want in onze stad zijn we een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Dus mijn huis staat open voor iedereen." 

"Er is momenteel veel haat in ons land. Mensen worden verdeeld in de naam van religie en kaste", vervolgde de man. Hij wil graag liefde verspreiden in tijden van nood. "En dit huis is voor mij een symbool van die liefde, een liefde die verder gaat dan onze sociale verschillen en politieke ophef."

LEES OOK: India neemt de eerste ‘smogtoren’ in gebruik – 40 ventilatoren moeten de vervuilde lucht in New Delhi zuiveren