Nu jezelf ontzorgen met maaltijdboxen zo populair is geworden, is er ook een variant voor mensen die willen afvallen of juist aankomen: de Meal Plan Box.

Je geeft je lengte, gewicht en het aantal sportmomenten per week door en je doel: afvallen, aankomen of een gezonde levensstijl. Op basis daarvan wordt de box samengesteld. Deze bestaat uit kant-en-klaarmaaltijden voor ontbijt, lunch en avondeten, en snacks, voor meerdere dagen.

Je ontvangt ook een gepersonaliseerd dieetplan met het exacte aantal calorieën van de maaltijden en informatie over de voedingstoffen. Het merendeel van het eten wordt vriesvers bezorgd. Als je voor elke dag van de week een Meal Plan Box bestelt, moet je dus veel ruimte in je vriezer reserveren.

Meal Plan Box bezorgt momenteel zo’n 360 maaltijdboxen per maand, voor gemiddeld vijf dagen in de week, vertelt Niels Breure van de Meal Plan Box. Dat betekent dus 1.800 avondmaaltijden en 5.400 tussendoortjes per maand. Het streven is om halverwege dit jaar 1.000 maaltijdboxen per maand te bezorgen.

Het merendeel van de maaltijdboxen (75 procent) wordt besteld om af te vallen, aldus Breure. Zo'n 15 procent van de boxen bestellen mensen om aan te komen, terwijl het resterende deel wordt besteld met het idee om gezond en zorgeloos te eten.

Business Insider Nederland heeft de Meal Plan Box voor twee keer vijf dagen getest. Het doel was om binnen deze periode 1 kilo af te vallen. We geven hieronder de ervaring weer via een bijgehouden dagboek.

Dag 1: veel enthousiasme

De producten en maaltijden voor week 1 zijn per ongeluk gearriveerd bij mijn buurman en dat liet hij mij pas de volgende ochtend weten. Toch is de verpakking van Meal Plan Box zo goed geïsoleerd dat de meeste maaltijden nog bevroren zijn gebleven:

Maaltijden van de eerste Meal Plan Box.  Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland
Maaltijden van de eerste Meal Plan Box. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland

Ik heb mijn gepersonaliseerde plan gekregen in de mailbox. Daarin staan alle maaltijden per dag beschreven, met het aantal calorieën voor elk onderdeel. Zo ziet het eruit voor het ontbijt:

Ontbijt van dag 1.  Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland
Ontbijt van dag 1. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland

In totaal krijg ik met mijn eerste maaltijd slechts 239 calorieën binnen!

Tijdens mijn eerste dag ben ik nog vol enthousiasme over mijn dieet. Ik vind het prettig dat ik weet waar ik aan toe ben, en hoef niet te twijfelen over wat en wanneer ik moet eten. Door het hoge gehalte aan eiwitten in mijn menu, merk ik dat ik ondanks weinig calorieën toch redelijk snel vol zit.

Dag 2: proteïneshake mislukt door heet water

Alles gaat oké tot het tijd is voor mijn ochtendsnack: een proteïneshake met banaansmaak. Ik kijk er al de hele ochtend naar uit, want ik heb vrij snel honger na mijn ontbijt. Als het tijd is voor het tussendoortje, voeg ik wat heet water toe aan mijn beker, want ik heb zin in iets warms. Ik gooi alles in de blender maar de proteïneshake is niet goed opgelost en zit vol klontjes. Het is echt niet lekker en ik moet het helaas weggooien. Op het internet staat dat je een proteïneshake niet mag mengen met heet water. In plaats van de shake neem ik een glas volle melk.

Ondertussen heb ik een weegschaal bij bol.com besteld om mijn voortgang te monitoren.

Dag 3: verrast door mijn ontbijt

Mijn dag begint goed. Voor het ontbijt mag ik een 'blue bowl' smoothie, bestaande uit kokos, banaan en blauwe spirulina, met granola eten. Ik gooi het smoothie-zakje samen met melk in de blender en voilà een heerlijke, felblauwe, dikke smoothie komt eruit. Het smaakt goddelijk en het is vullend. Dit is royaal vergeleken met wat er normaal in de Meal Plan Box gepland staat voor het ontbijt (bijv. magere yoghurt met een beetje noten en rozijnen).

De 'blue bowl' smoothie met granola. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland
De 'blue bowl' smoothie met granola. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland

Ik merk dat ik overdag weinig honger heb en besluit daarom om de lunch, een courgettesoep, te skippen. Als het weer tijd is voor het avondeten heb ik echt heel veel trek. Ik geniet van mijn bord spaghetti bolognese met pulled oats in plaats van gehakt. Na het avondeten heb ik nog steeds trek. Gelukkig staat er een dessert gepland van een eiwitrijke bosbessenyoghurt.

Vandaag is ook mijn weegschaal gearriveerd. Ik weeg 64 kilo en hoop dus om ieder geval een gewicht van 63,5 kilo te bereiken op dag tien.

Dag 4: eindelijk avondeten dat vult!

Het avondeten, een hutspot met gehaktballetjes van 552 calorieën, vult eindelijk goed. Na deze maaltijd heb ik geen behoefte meer aan eten en ik wacht ook tot veel later met mijn dessert. Het is trouwens apart dat de andere avondmaaltijden met meer calorieën, zoals de falafel met couscous op dag twee, minder vullend waren.

Hutspot met gehaktballetjes.  Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland
Hutspot met gehaktballetjes. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland

Behalve dat Meal Plan Box een dieet is, is het heel makkelijk te volgen. In tegenstelling tot veel andere maaltijdboxen hoef je bijna niks zelf te koken en de tijd die je kwijt bent aan het voorbereiden van je eten is minimaal. Die kun je anders gebruiken door bijvoorbeeld meer te sporten!

Dag 5: ik zondig met chocolade na mijn 'luxe' lunch

Op dag vijf mag ik eindelijk lekker veel calorieën voor de lunch. In plaats van een soepje staat er dit keer een tosti met twee kazen op het menu. De afgelopen dagen heb ik naar dit moment uitgekeken.

Tosti met twee kazen. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland
Tosti met twee kazen. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland

De tosti smaakt heerlijk. Als het op is, heb ik eigenlijk nog steeds trek. Ik voel me toch al ongezond na zo veel kaas en daarom besluit ik om vier chocolade stukjes op te eten. Het smaakt heerlijk, net als het kaasbroodje.

Het is de laatste dag van het eerste deel van het dieet en ik ben volgens mijn nieuwe weegschaal nog geen gram afgevallen. Hopelijk komt het gewichtsverlies in het tweede deel van het dieet.

Dag 6: de tweede Meal Plan Box is aangekomen

Het eten voor de laatste vijf dagen van het dieet is aangekomen. Zo zien de maaltijden en de snacks er dit keer uit:

Maaltijden uit de tweede Meal Plan Box. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland
Maaltijden uit de tweede Meal Plan Box. Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider Nederland

De verschillen met de eerste box vallen mij gelijk op. De lunches zijn dit keer veel steviger: er is slechts één soep en de rest zijn tosti's, echte maaltijden zoals Boeuf stroganoff met wilde rijst mix of een wrap. Er zit ook wat meer fruit in en snacktomaatjes. Wel zijn er veel minder smoothies, slechts één in plaats van drie. De avondmaaltijden en ontbijten lijken vergelijkbaar met die uit de eerste box.

Dag 7: een lekker tussendoortje

Vandaag staat een Healthy Crispy Cracker met chocolade op het menu als de ochtendsnack. Ik eet deze gelijk op na het ontbijt, want na een portie magere yoghurt heb ik nog steeds trek. De cracker is lekker vullend en ik ben blij dat ik eindelijk chocolade mag eten. Dit is zeker mijn favoriete snack tot nu toe. De andere tussendoortjes deze week zijn bijvoorbeeld een mandarijn, een proteïneshake of een kiwi.

Dag 8: avondmaaltijden worden repetitief

Ik merk dat de avondmaaltijden te veel op elkaar beginnen te lijken. Deze week heb ik een macaroni bolognese én een spaghetti bolognese. In de eerste vijf dagen had ik ook al een spaghetti bolognese. Daarnaast zijn er twee maaltijden met rundvlees, die vergelijkbaar smaken - boeuf stroganoff en goulash. Verder vind ik het jammer dat het bijgerecht, zoals rijst of pasta, niet volkoren is. Dat zou meer vezels opleveren.

Wat wel fijn aan de avondmaaltijden is, is dat ik precies het juiste aantal calorieën binnen krijg. De grootte van de porties wordt door software van Meal Plan Box persoonlijk afgestemd op mijn dieetplan. Geen gram meer of minder dan nodig.

Dag 9: Ik ben afgevallen!

Mijn doel om 1 kilo af te vallen is bijna bereikt. Ik weeg vandaag 800 gram minder dan bij de start van mijn dieet. Ik vind het verrassend dat de gewichtsafname zo plotseling is gegaan, in bijna één nacht.

Ik heb wel een moeilijke dag voor de boeg, met het minste aantal calorieën van de vijf dagen: 1.272. Maar ik ben tevreden met het resultaat, dat geeft het me energie voor de laatste loodjes van mijn dieet.

Dag 10: een bijzondere vegan lunch

Mijn lunch bestaat uit een vegan tosti met rendang van jackfruit en een plantaardige cheddar-kaas. Ik vind dit heel creatief bedacht. Ik merk überhaupt wel dat ze bij de Meal Plan Box goed nadenken over plantaardige maaltijdopties. Zo had ik in de afgelopen dagen al stamppot met vega-balletjes en spaghetti bolognese met pulled oats.

De Meal Plan Box biedt nog geen volledig vegan menu aan maar daaraan wordt wel gewerkt achter de schermen. Een vegetarisch menu is er al wel.

Lees meer over diëten: