De coronacrisis zorgde voor een explosieve groei van online bestellingen bij aanbieders van maaltijdboxen.

Volgens analisten van ABN Amro zal de belangstelling voor maaltijdboxen blijvend toenemen.

Business Insider zet de verschillen tussen HelloFresh, Marley Spoon en Picnic op een rij.

De verkoop van maaltijdboxen is in Nederland tijdens de coronacrisis sterk gegroeid, vooral in de maanden van de lockdown tussen medio maart en de eerste weken van juni, zo blijkt uit een recente analyse van het economische bureau van ABN Amro.

In de eerste maanden van de lockdown (van half maart maart tot en met eind mei) verdubbelde de verkoop van de kookpakketten op maat. In juni, toen Nederland langzaam de deuren en ramen weer open gooide, was er zelfs sprake van een stijging van 200 procent in bestellingen van maaltijdboxen.

Deze groei is mogelijk een teken dat online bestellen en bezorgen van een complete set ingrediënten voor een maaltijd een keerpunt heeft bereikt. De maaltijdbox lijkt gearriveerd.

Liever online bestellen dan op anderhalve meter winkelen

De analisten van ABN Amro voorzien dat de groei in de verkoop van maaltijdboxen ook na de lockdown zal aanhouden.

Volgens onderzoeksbureau Collier International deden 260.000 Nederlandse huishoudens tijdens de lockdown voor het eerst boodschappen online. Zeker 37 procent van de Nederlanders gaat in de toekomst meer online bestellen, aldus Collier. Bij deze groep zit ook een aanzienlijk deel 50-plussers die de maaltijdbox heeft ontdekt.

Een andere reden waarom maaltijdboxen populair zullen blijven, heeft volgens ABN Amro te maken met de 1,5-metermaatschappij. Vóór de coronacrisis gaven consumenten winkelplezier aan als reden om geen maaltijdbox te bestellen. Nu boodschappen doen in de winkel als minder prettig wordt ervaren, wordt de drempel voor online bestellen lager. En consumenten zijn tegenwoordig veel vaker thuis om bestellingen aan te nemen.

Maaltijdbox HelloFresh, Marley Spoon en Picnic

Breed genomen deden alle aanbieders van maaltijdboxen het volgens ABN Amro goed de afgelopen maanden. Albert Heijn haakte echter af en stopte afgelopen maart tot nader order met de Allerhande Box vanwege de logistieke impact van de coronacrisis.

Online supermarkt Picnic introduceerde begin 2019 de foodbox Presto en concurreert met onder meer HelloFresh en Marley Spoon.

Nu maaltijdboxen aantrekkelijker lijken te worden voor een groter publiek in Nederland, is dit een goed moment om opnieuw de diensten te vergelijken. We richten ons hier op marktleider HelloFresh, Picnic en Marley Spoon.

Wie meer aanbieders (zoals EkoBox en De Vegan Box) tegen elkaar wil afzetten, kan terecht bij sites als maaltijdbox.com.

Prijzen en abonnementen maaltijdbox

Net zoals in onze vergelijking in 2019 komt Picnic als goedkoopste uit de bus. Maaltijden voor twee personen zoals mosterdkip met aardappelen zijn met minimaal 9,95 euro per maaltijd het voordeligst. Voor drie maaltijden in de week kom je dan op 29,85 euro uit in de goedkoopste variant.

De box is bij Picnic te bestellen naast de andere boodschappen, vergelijkbaar met de manier waarop je bestelt bij Albert Heijn. Voor de websuper is geen lidmaatschap of abonnement nodig; je moet uiteraard wel toegang hebben tot de app van Picnic.

HelloFresh is bij een bestelling van drie maaltijden voor twee personen duurder dan Picnic: 40,95 euro in totaal. Om van de dienst gebruik te maken, moet een lidmaatschap worden afgesloten. Je kunt wekelijkse bestellingen wel makkelijk pauzeren of opzeggen.

Ook Marley Spoon biedt de gebruiker een flexibel abonnement aan dat makkelijk te pauzeren of op te zeggen is. Dat moet wel zes dagen voor de levering van de volgende box gebeuren. Dat maakt deze maaltijdbox-aanbieder net iets minder flexibel dan HelloFresh.

Met 41,95 euro zijn de duurzame gerechten van Marley Spoon vergelijkbaar met de prijzen van HelloFresh.

Aanbod bij HelloFresh, Picnic en Marley Spoon

Het aanbod is uiteenlopend bij de drie maaltijdaanbieders. Bij HelloFresh kun je kiezen uit vier soorten menu's: de Veggiebox (vegetarisch), de Originalbox (de populairste recepten), de Quick & Easy Box (snel klaar) en de Familybox (voor jong en oud). In die categorieën kan je iedere week kiezen uit een totaal van twintig gerechten.

Ook Marley Spoon biedt twintig gerechten aan per week, met de nadruk op gezond en duurzaam. Het assortiment met gerechten als watermeloengazpacho of Peruaanse quinoabowl straalt meer 'jong, hip en gezond' uit dan HelloFresh. Maar Marley Spoon draagt wel een iets duurder prijskaartje met zich mee. En als je een bestelling wilt wijzigen (je hebt zin in iets anders) dan kan dat alleen tot zes dagen voor de levering.

Picnic pakt het anders aan dan HelloFresh en Marley Spoon. Aan het begin van ieder kwartaal krijg je de keuze uit tien gerechten - zes voor twee personen en vier voor vier personen. Elke week komen er weer twee nieuwe gerechten bij. Zo kun je na drie maanden kiezen uit een totaal van 25 gerechten.

Voor wispelturige consumenten die liever niet een week van tevoren al bepalen wat ze de week erna eten, is Picnic een uitkomst. Tot 22.00 uur op de avond voor de bezorging kun je nog de bestelling aanpassen.

Landelijke dekking aanbieders maaltijdboxen

In de grote steden zit de maaltijdbox-besteller sowieso goed bij ieder van de drie aanbieders. Toch blijft HelloFresh landelijk de onbetwiste leider. Het bedrijf biedt landelijke dekking voor bestellingen, behalve op donderdag.

In de Randstad kun je bij HelloFresh vijf dagen per week de ingrediënten voor pasta pesto met zalmfilet op de stoep vinden, op de Waddeneilanden alleen op dinsdag en zondag.

De duurzame viscurries van Marley Spoon zijn zes dagen per week landelijk leverbaar, behalve in Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden. Maar klanten hier eten vast al genoeg vis.

Van de drie maaltijdbezorgopties heeft Picnic de minste brede dekking. Momenteel biedt Picnic haar diensten in 125 steden aan in Nederland en Duitsland. Met de opening van een nieuw distributiecentrum afgelopen mei, en een gerobotiseerde hub later dit jaar, wil Picnic snel verder opschalen naar een landelijke dekking.

LEES OOK: Dit kosten de 10 populairste speed pedelecs – plus de regels voor als je 45 km per uur gaat op een e-bike