Louis van Gaal krijgt bij zijn ontslag als trainer van Manchester United een miljoenenvergoeding mee. In Britse ponden. Daarmee staat de Nederlander meteen voor een lastige beleggingskeuze, in de aanloop naar het Brexit-referendum.

De geruchtenmachine draaide gedurende het weekend al op volle toeren. Ondanks de winst van de FA Cup zou Louis van Gaal moeten vertrekken als coach van Manchester United.

Maandag was het eindelijk zover: Van Gaal stopt als trainer van de Engelse voetbalclub Manchester United, zo maakte de club maandagavond bekend. Naar verluidt wordt hij opgevolgd door de Portugees Jose Mourinho, de zelfbenoemde ‘Special One’.

Ontslagvergoeding Van Gaal

Van Gaal had nog een verbintenis voor een seizoen bij United, dus krijgt hij een ontslagvergoeding mee. Begin mei meldde de krant The Times al dat die vergoeding 5 miljoen pond bedraagt, zo’n 63 procent van zijn reguliere jaarbeloning van 8 miljoen pond.

Wisselen of niet wisselen? Dat is de vraag waarmee Van Gaal vrijwel direct geconfronteerd wordt, als hij 5 miljoen pond op zijn bankrekening krijgt afgestort.

Britse pond onder druk

Rondom de koers van het Britse pond bestaat immers de nodige onzekerheid, in de aanloop naar het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. De vrees voor een Brexit heeft het pond de afgelopen zes maanden liefst 10 procent in waarde doen dalen ten opzichte van de euro.

Marktkenners voorzien een verdere val van het pond, als de Britten vóór een Brexit stemmen. Wint het blijven-kamp, dan zou het pond juist flink kunnen stijgen ten opzichte van de euro. Op een bedrag van vijf miljoen maakt elke beweging van een procent een verschil van zo'n 50 duizend euro. Wellicht geen big deal voor multimiljonair Van Gaal, maar toch ook niet niks.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl