In Nederland wordt fors geklaagd over de lockdown die gepaard gaat met beperkingen op het gebied van winkelen, sluiting van de horeca, kappers en strengere bezoeksregels. Maar een Hollandse lockdown is nog mild, vergeleken met de maatregelen waar Chinese steden mee te maken krijgen, als de overheid ingrijpt.

Zo heeft de Chinese stad Xi’an zwaar te lijden van de strenge lockdown die er sinds 23 december van kracht is. Inwoners mogen al wekenlang hun huis niet verlaten, nadat tussen 9 en 23 december duizend coronabesmettingen waren geregistreerd en veel mensen raken door hun voedselvoorraad heen. 

Ook moeten patiënten voordat ze worden toegelaten tot een ziekenhuis, eerst een negatieve coronatest laten zien. Mensen moeten uren wachten op het testresultaat of worden weggestuurd. Zo gaat bij medische noodgevallen kostbare tijd verloren.

Een vrouw liet donderdag op sociale media weten dat haar vader is overleden aan zijn hartproblemen, nadat hij meer dan acht uur had moeten wachten om toegang te krijgen tot het ziekenhuis. Weibo-gebruiker “TaiYang Huahuahua” omschrijft hoe haar vader in de vroege middag van 2 januari hartfalen vertoonde.

"Vanwege de pandemische situatie in Xi'an nemen veel ziekenhuizen geen patiënten meer op", schreef ze. Volgens haar waren alle noodnummers die ze belde in gesprek. "We vonden dat we m'n vader niet zomaar alleen dood mocht gaan, maar ook het openbaar vervoer ligt plat. We hebben de politie gebeld, maar die zeiden dat het niet hun probleem was." 

De vrouw zegt dat ze de acht uur daarna wanhopig ziekenhuizen bleef bellen en dat ze uiteindelijk het Xi'an Gaoxin Ziekenhuis bereid had gevonden hem te behandelen. Maar zelf mocht ze ondanks een negatieve coronatest niet mee naar binnen, omdat er in de wijk waar ze woont coronagevallen waren vastgesteld. 

"Tegen de tijd dat hij werd opgenomen was het al 22.11 uur, acht uur nadat mijn vader pijn voelde in zijn borst. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe wanhopig hij moet zijn geweest in de laatste uren van zijn leven en hoeveel pijn hij moet hebben geleden", schrijft ze bij een filmpje waarin ze in discussie is met artsen en verplegers in het Gaoxin Ziekenhuis.

"Ik mocht mijn vader niet meer voor een laatste keer zien en zag alleen nog hoe zijn dode lichaam naar buiten werd gebracht", ging ze verder. "Ik vraag me nu af of mijn vader had kunnen worden gered als ik meer herrie had getrapt." 

En haar verhaal staat niet op zich. The South China Morning Post schreef over twee incidenten van zwangere vrouwen van wie de baby's overleden, omdat ziekenhuizen hen zorg weigerden. Een vrouw die acht maanden zwanger was verloor haar kind omdat ze vanwege een ongeldige coronatest twee uur moest wachten buiten het Gaoxin Ziekenhuis. 

Een andere vrouw met de achternaam Wang had een miskraam nadat verschillende ziekenhuizen hadden geweigerd haar toe te laten, omdat ze in een wijk woont waar de inwoners hun huizen niet mogen verlaten.

Chinese overheid: eerste hulp moet gewoon beschikbaar zijn

De Chinese autoriteiten hebben fel gereageerd na deze incidenten. Zo is directeur Fan Yu van het Gaoxin Ziekenhuis geschorst en zijn twee medewerkers op de eerste hulp ontslagen. Volgens vertegenwoordiger Xu Mingfei van het stadsbestuur mogen er bij de eerste hulp geen patiënten geweigerd worden die behandeling nodig hebben

"Het ziekenhuis moet publiekelijk excuses aanbieden, actief reflecteren, de risico's in hun werkprocessen identificeren en het management versterken om de medische zorg te verbeteren", zegt een woordvoerder van de gemeente Xi'an tegen The South China Morning Post

Het Gaoxin Ziekenhuis heeft niet gereageerd op meerdere verzoeken om commentaar van Insider.

Xi'an is een van de Chinese steden waar de afgelopen weken een strenge lockdown is ingesteld. Het 1,2 miljoen inwoners tellende Yuzhou ging deze week in lockdown nadat er drie asymptomatische coronagevallen waren vastgesteld.

Volgens de Nationale Gezondheidscommissie van China werden er op 5 januari in totaal 189 infecties vastgesteld in het land, in 31 verschillende provincies.

LEES OOK: Van beddenbaas naar opperbaas: 7 dingen die je moet weten over de nieuwe ‘coronaminister’ Ernst Kuipers