• Ernst Kuipers is door D66 voorgedragen als nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  • Als opvolger van Hugo de Jonge zal Kuipers Nederland uit de coronapandemie moeten loodsen en de zorg toekomsbestendig moeten maken.
  • Hij werkte 21 jaar in het Erasmus MC, werd tijdens de coronacrisis verantwoordelijk voor de spreiding van (corona)patiënten en loopt drie keer per week hard.
  • Lees ook: Het kabinet Rutte IV is rond: dit zijn de beoogde ministers en staatssecretarissen

D66 heeft ‘beddenbaas’ Ernst Kuipers voorgedragen als nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kuipers is maag-, lever- en darmarts, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en verwierf tijdens de coronacrisis veel bekendheid als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

In die laatste rol was hij in tijden van krapte in de afgelopen bijna twee jaar verantwoordelijk voor de spreiding van (corona)patiënten over de verschillende ziekenhuizen in Nederland en gaf hij regelmatig persconferenties over de situatie in de ziekenhuizen.

Kuipers werd ook een graag geziene gast in talkshows, waarin hij zowel uitleg gaf over het coronabeleid als daar ook regelmatig kritiek op leverde. Nu mag hij als opvolger van CDA’er Hugo de Jonge zelf de verantwoordelijkheid gaan dragen om Nederland uit de coronapandemie te loodsen en de zorg toekomstbestendig te maken.

Dit zijn 7 dingen die je moet weten over de aanstaand minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Hij is de zoon van een huisarts

Ernst Kuipers ontvangt een coronavaccin van AstraZeneca bij een huisarts. Foto: ANP/Vincent Jannink
Ernst Kuipers ontvangt een coronavaccin van AstraZeneca bij een huisarts. Foto: ANP/Vincent Jannink

Ernst Kuipers groeide samen met zijn vier jongere broers op in het dorpje Creil in de Noordoostpolder, waar zijn vader huisarts was met een apotheek aan huis. “Hij had een enorme compassie voor patiënten. Dat heb ik zelf als arts ook wel meegenomen”, zegt Kuipers in De Stentor over zijn vader.

Zijn moeder runde de apotheek, dus het was 24/7 hard werken. In het gezin Kuipers stond volgens het AD dan ook altijd voorop dat je je maatschappelijk moest inzetten.


Hij is tegenstander van marktwerking in de zorg

Aanstaand minister van VWS Ernst Kuipers in gesprek met zijn voorganger Hugo de Jonge in het Erasmus MC. Foto: ANP/Sem van der Wal.
Aanstaand minister van VWS Ernst Kuipers in gesprek met zijn voorganger Hugo de Jonge in het Erasmus MC. Foto: ANP/Sem van der Wal.

Ernst Kuipers is sinds 2013 voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en is tegenstander van marktwerking in de zorg. Hij zei vorig jaar tegen Zorgvisie dat marktwerking allang niet meer werkt: "In een tijd van personeelstekorten, een grote zorgvraag en kleine budgetmarges doet elke zorginstantie haar eigen bedrijfsvoering. En dan zijn we ook nog eens in competitie met elkaar. Die marktwerking werkt allang niet meer. Kijkend naar de vraagstukken moet samenwerking een grotere rol krijgen en versnellen."

Hij is groot voorstander van verdere concentratie in de zorg, zei hij vlak voor de coronacrisis al in een groot interview met Zorgvisie: "We lopen tegen de grenzen van de betaalbaarheid aan. Alleen met concentratie van zorg kunnen we garanties bieden op kwalitatief hoogstaande en altijd beschikbare zorg. Dan zetten we het schaarse personeel optimaal in en besparen we geld."


Hij loopt drie keer per week hard om zijn hoofd leeg te maken

Ernst Kuipers loopt al gedurende zijn gehele loopbaan consequent drie keer per week hard. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.
Ernst Kuipers loopt al gedurende zijn gehele loopbaan consequent drie keer per week hard. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.

De 62-jarige Kuipers loopt, hoe druk hij het ook heeft, meerdere keren per week hard. "Hardlopen in de natuur helpt me te ontspannen", vertelde hij daarover aan Max Magazine.

Aan het begin van de coronacrisis lukte dat even niet en toen miste hij zijn hardlooprondjes enorm, want hij loopt eigenlijk al gedurende zijn hele loopbaan consequent drie keer per week hard, zei hij tegen Running.nl.

Hij moet tegenwoordig wel een petje dragen, zodat mensen hem niet herkennen aan zijn markante kale hoofd. Want als hij op straat loopt, wordt hij constant aangesproken op de coronasituatie, zei hij tegen Max Magazine. "Meestal positief. Dan roepen ze ‘Complimenten voor de zorg!’ of ‘Goed werk, hoor!’ Soms is het negatief. Ik krijg commentaar op de coronamaatregelen of op de lockdown die ze niet zien zitten. Dan raak je verzeild in lastige discussies."


Hij behoort tot de meest geciteerde MDL-artsen ter wereld

Voordat Ernst Kuipers landelijke bekendheid verwierf tijdens de coronacrisis, was hij al alom aanwezig in de wetenschappelijke wereld. Foto: ANP/Jeroen Jumelet
Voordat Ernst Kuipers landelijke bekendheid verwierf tijdens de coronacrisis, was hij al alom aanwezig in de wetenschappelijke wereld. Foto: ANP/Jeroen Jumelet
ANP/Jeroen Jumelet

Ernst Kuipers geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, volgde een opleiding tot internist in het Deventer Ziekenhuis en UMCG en werd daarna opgeleid tot maag-, darm- en leverarts in het VUmc. Hij publiceerde in 32 jaar tijd als (co-)auteur 868 wetenschappelijke artikelen, blijkt volgens de Volkskrant uit gegevens van de medische databank Pubmed.

Het meest recente artikel waaraan hij meewerkte, over het verband tussen de maagbacterie Helicobacter pylori en maagkanker, zal pas verschijnen in een vakblad als hij al is aangetreden als minister.

Kuipers behoort tot de top tien van meest geciteerde MLD-artsen ter wereld, maar staat sinds hij acht jaar geleden bestuurder werd niet meer aan het bed. Zijn registratie in het artsenregister is inmiddels ook verlopen.


Zowel Thierry Baudet als Peter Pannekoek vergelijken hem met Voldemort

Filmposter 'Harry Potter and the Deathly Hallows'
Filmposter 'Harry Potter and the Deathly Hallows'

Vanwege zijn uiterlijk en uitdrager van een volgens tegenstanders desastreus coronabeleid wordt Kuipers ook wel vergeleken met Voldemort, de ultieme vertegenwoordiger van het kwaad in de Harry Potter-boeken. Zo schreef FvD-leider Thierry Baudet in april vorig jaar cynisch op Twitter dat "Ernst 'Voldemort' Kuipers na de avondklok een rustige wandeling kan maken in zijn eigen privébos van bijna 50.000 m²."

Ook cabaretier Peter Pannekoek maakte in zijn oudejaarsconference de vergelijking met Voldemort. "Ik ben zo virologenmoe. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan dat gelul niet meer aanhoren. Elke avond dezelfde koppen. Elke avond Ernst Kuipers en die man heeft nooit leuk nieuws. Het is nooit een keer ‘lekker bezig we zijn er bijna’, het is altijd ‘we gaan allemaal dood, nieuwe variant’. Hij ziet er ook uit als Voldemort."



Hij uit regelmatig kritiek op het coronabeleid van de overheid

Ernst Kuipers werd in coronatijd een graag geziene gast in talkshows. Foto: ANP/Phil Nijhuis
Ernst Kuipers werd in coronatijd een graag geziene gast in talkshows. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Ernst Kuipers werd tijdens de coronacrisis het gezicht van de ziekenhuizen. Hij gaf wekelijkse persconferenties vanuit de hal van het Erasmus MC over de actuele stand van zaken wat betreft de ziekenhuisbezetting, praatte regelmatig het kabinet en de Tweede Kamer bij en trad ook veelvuldig op in talkshows en actualiteitenprogramma's.

Hij gaf op televisie vaak uitleg over het coronabeleid, maar aarzelde ook niet om kritiek te leveren als hij het ergens niet mee eens was. Bijvoorbeeld over de avondklok, die hij bij Beau "een ongecontroleerd experiment" noemde en die volgens hem achteraf "geen enkel effect" blijkt te hebben gehad op de ziekenhuisopnames.

Ook uitte hij meerdere keren zijn ongenoegen over het priktempo en de achterstelling van zorgpersoneel in de vaccinatiecampagne. Maar dat deed hij volgens de Volkskrant pas als hij zijn kritiek al had aangekaart bij het ministerie van VWS en daar geen gehoor vond.


Zijn grote doel als minister is de zorg toekomstbestendig te maken

Ernst Kuipers werkte 21 jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Foto: ANP/Jerry Lampen
Ernst Kuipers werkte 21 jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Foto: ANP/Jerry Lampen

Ernst Kuipers treedt, als er geen zaken uit het verleden boven tafel komen die een succesvol ministerschap in de weg zitten, op 10 januari aan in het kabinet Rutte IV.

Hij heeft grote ambities, vertelt hij op de website van het Erasmus MC waar hij na 21 jaar afscheid van neemt: "Ik ga me in Den Haag in elk geval ontzettend inzetten voor de hele Nederlandse gezondheidszorg, om deze toekomstbestendig te maken. We hebben in Covid-tijd gezien hoe cruciaal een goed functionerend gezondheidszorgsysteem is."

De zorgkosten in Nederland zullen zonder verder ingrijpen de pan uit rijzen in de komende decennia, omdat we steeds ouder worden en lang niet altijd gezonder leven. In het regeerakkoord is tot kritiek van een groot deel van de oppositie vastgelegd dat de stijging van de zorgkosten op termijn met 5 miljard euro minder mogen stijgen dan momenteel wordt voorzien.

Kuipers zal er een hele klus aan krijgen dat te verkopen aan de zorgsector waar hij zelf zo lang in werkzaam is geweest.

LEES OOK: Dit verandert er per 1 januari 2022: de belangrijkste wijzigingen voor je zorgverzekering en andere zorgkosten