• Winkeliers hebben door de laatste lockdown al ruim 2 miljard euro schade geleden, zo berekende brancheorganisatie INRetail, meldt het AD.
  • De branche wil vanaf 14 januari weer open, desnoods met aanvullende maatregelen zoals een QR-check.
  • “Het is zo pijnlijk om te zien dat een stad als Antwerpen zoveel Nederlandse shoppers ontvangt”.
  • Lees ook: Een derde van de winkeliers denkt de lockdown niet te overleven.

De huidige lockdown heeft winkeliers al ruim 2 miljard euro gekost, zo heeft brancheorganisatie INRetail berekend. Andere mogelijkheden die klanten hebben om aankopen te doen, compenseren bij lange na de omzetverliezen niet.

Tegenover het AD licht INretail-directeur Jan Meerman de situatie verder toe. Volgens hem worden winkeliers moedeloos van de opeenstapeling aan maatregelen en de daaruit voortvloeiende tegenslagen. “Winkeliers kampen met forse belastingschulden van de vorige lange sluiting. Om vervolgens tijdens de drukste tijd van het jaar weer dicht te moeten”.

Zowel INretail, MBK-Nederland als en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten voor een heropening op 14 januari, desnoods met aanvullende maatregelen. Dat zou dan bijvoorbeeld een beperking van het aantal klanten per vierkante meter kunnen zijn, of het invoeren van QR-checks.

Brancheorganisaties retail willen ook aanpassing steunregeling overheid

De brancheorganisaties hopen ook dat de steunpakketten van de overheid worden aangepast. Zo zou de TVL (tegemoetkoming vaste lasten) niet langer op basis van kwartaalomzet moeten worden berekend en uitgekeerd, maar op basis van maandomzet.

"Wie van 1 oktober tot en met eind november goed boerde, kan dus mogelijk met lege handen staan, ook al werd in de laatste maand van 2021 geen cent meer verdiend", zegt Meerman tegen het AD.

Volgens het kabinet is zo'n verandering te complex, maar de brancheorganisaties vinden dat onzin. "We zijn bijna twee jaar verder. Dan is er echt wel ruimte om iets aan te passen".

Directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel wil zo snel mogelijk met het nieuwe kabinet in gesprek over aanpassing, zegt hij tegen het AD. "Het is zo pijnlijk om te zien dat een stad als Antwerpen zoveel Nederlandse shoppers ontvangt".

LEES OOK: Hoge Raad: winkels en horeca die voor de coronacrisis een huurcontract afsloten, hebben recht op huurkorting