Soep- en zeepconcern Unilever gaat verder snijden in de levensmiddelentak. In 2017 werd de margarinetak voor 6,8 mljard euro verkocht aan investeringsmaatschappij KKR. Nu wil de Brits-Nederlandse multinational ook van zijn theemerken af.

Volgens topman Alan Jope liggen alle opties voor de divisie op tafel, zo zei hij bij de publicatie van de jaarcijfers. Verder meldde Jope dat nog niet duidelijk is in hoeverre het coronavirus invloed zal hebben op de toekomstige resultaten.

Unilever zette over 2019 een omzet van 52 miljard euro in de boeken. Deze viel daarmee 2 procent hoger uit dan een jaar eerder. Wisselkoerseffecten pakten gunstig uit voor de onderneming. De eerdere verkoop van de spread-divisie deed het tegenovergestelde.

Het concern sloot het jaar af met een onderliggende omzetgroei van 2,9 procent. De Brits-Nederlandse onderneming kwam eind vorig jaar al met een omzetwaarschuwing vanwege lastige marktomstandigheden. Doorgaans mikt het bedrijf op een onderliggende omzetgroei van minstens 3 procent.

Unilever kritisch op laagrenderende voedingstak

Dat nu de toekomst van de theetak wordt onderzocht is geen verrassing. Unilever beloofde eerder al zijn merkenportefeuille tegen het licht te houden.

Unilever heeft drie hoofdactiviteiten: persoonlijke verzorgingsproducten met merken als AXE en Dove, huishoudelijke schoonmaakproducten met merken als Omo en Cif, en voeding en drank met merken als Lipton-thee, Knorr en Magnum-ijsjes.

Vooral bij de tak voor voeding en dranken zijn de winstmarges een stuk lager dan bij de andere twee divisies.

Uit de jaarcijfers van Unilever blijkt dat de operationele winstmarge bij voeding en dranken in 2019 zelfs 0,2 procent negatief was; de tak voor persoonlijke verzorging en beauty haalde een operationele winstmarge van 0,5 procent. Het meest winstgevende onderdeel was afgelopen jaar de divisie voor huishoudelijke producten, met een operationele winstmarge van 1,5 procent.

Unilever hanteert sinds enkele jaren twee strategische hoofdlijnen. Aan de ene kant wil de Brits-Nederlandse multinational af van laagrenderende, klassieke voedingsmerken. Anderzijds volgt Unilever een duidelijke acquisitiestrategie. Die richt zich deels op beautymerken met een hogere winstmarge, zoals recent de overname van het Japanse huidverzorgingsmerk Lenor.

Ook aast Unilever op vernieuwende merken met een duidelijke maatschappelijke impact. Zo kocht Unilever eind 2018 De Vegetarische Slager van ondernemer Jaap Korteweg, om uit te breiden op de markt van vleesvervangers.

LEES OOK: Unilever nam De Vegetarische Slager nog geen jaar geleden over – nu gaat het bedrijf burgers leveren aan 2.500 Burger Kings