• FC Barcelona heeft naar verluidt een schuld van meer dan 1 miljard euro.
  • Een belangrijke oorzaak daarvan is het monstercontract van sterspeler Lionel Messi.
  • De Argentijn zou de afgelopen vier ruim 511 miljoen euro hebben ontvangen van de Catalaanse club.

Het miljoenencontract van Lionel Messi heeft de Spaanse topclub FC Barcelona in grote financiële problemen gebracht. Dat schrijft de Spaanse krant EL Mundo, die zondag de bedragen die de Argentijnse spits ontvangt openbaarde.

Volgens EL Mundo heeft dat megacontract de Catalaanse club ‘geruïneerd’.

Barcelona zit diep in de schulden. Dat was al bekend via onder ander de Spaanse sportkrant Marca. Die meldde begin deze week dat de club op korte termijn 730 miljoen euro aan openstaande schulden moet betalen.

Barcelona, de club waar Ronald Koeman trainer is en Frenkie de Jong een van de sterspelers, zou 266 miljoen euro bij banken hebben openstaan. Voetballers zouden nog 164 miljoen aan salaris tegoed hebben.

El Mundo beweert dat de schuldenlast in totaal meer dan 1 miljard euro is en dat het contract van Messi daar een belangrijke oorzaak van is.

De Argentijn verlengde in 2017 zijn verbintenis die komende zomer afloopt. De deal omvat een jaarsalaris van 138 miljoen euro, 115 miljoen euro tekengeld en 77 miljoen euro aan bonussen.

Volgens de krant heeft Messi al 92 procent van de inkomsten uit die megadeal opgestreken, zijnde een bedrag van ruim 511 miljoen euro.

Barcelona betreurde in een verklaring op de website de publicatie in El Mundo en kondigde juridische stappen aan tegen de krant. "FC Barcelona ontkent categorisch elke verantwoordelijkheid voor de publicatie van dit privédocument en zal juridische stappen ondernemen tegen El Mundo om de schade te verhalen die publicatie van dit contract mogelijk veroorzaakt", aldus de club.

Barcelona sluit af met een steunbetuiging aan de topscorer. "FC Barcelona spreekt zijn absolute steun uit voor Lionel Messi, vooral in het licht van elke poging om zijn imago in diskrediet te brengen en om zijn relatie met de club waar hij waar hij de beste speler ter wereld en in de voetbalgeschiedenis is geworden, te schaden."

Messi wilde afgelopen zomer nog vertrekken bij Barcelona

De Argentijnse sterspeler wilde afgelopen zomer eigenlijk weg bij Barcelona, maar moest vanwege een clausule in zijn contract toch blijven.

"Ik blijf bij Barcelona en mijn houding zal niet veranderen, hoe graag ik misschien ook weg wilde. Ik heb de voorzitter laten weten dat ik weg wilde, dat heb ik hem het hele jaar al verteld. Ik dacht dat mijn tijd in Barcelona erop zat", aldus Messi in september.

"Toen ik mijn vrouw en kinderen vertelde dat ik weg wilde, was het een ongelooflijk drama. De hele familie begon te huilen, mijn kinderen wilden Barcelona niet verlaten, en ze wilden ook niet van school wisselen. Maar ik keek verder en ik wil meedoen op het hoogste niveau, titels winnen, meestrijden om de Champions League."

Lees ook: Is het heiligschennis om Lionel Messi ‘God’ te noemen? Dit antwoordde paus Franciscus op die vraag

Messi dacht op basis van een clausule in zijn contract transfervrij te kunnen vertrekken naar een andere club. Manchester City, Paris Saint-Germain en Internazionale werden genoemd als mogelijke nieuwe werkgevers. 

Barcelona bestreed echter de rechtsgeldigheid van de clausule, die in juni al verlopen zou zijn. De club kreeg in de juridische strijd met het kamp-Messi steun van La Liga, de organisator van Spaanse competitie. Dat betekende dat Barcelona de vastgelegde transfersom van 700 miljoen euro mocht opeisen. Geen enkele club wilde dat betalen.

Messi speelt sinds 2000 voor FC Barcelona. Met de Catalanen won hij vier keer de Champions League en tien keer de Spaanse titel. Afgelopen seizoen won Barcelona geen prijs. De uitschakeling tegen Bayern München (8-2) in de kwartfinales van de Champions League was bijzonder pijnlijk.

Lees meer over voetbal: