Lionel Messi zal waarschijnlijk de duurste speler in de geschiedenis worden als hij FC Barcelona daadwerkelijk verlaat.

De Argentijnse voetbalster heeft een buy-out clausule van 700 miljoen euro in zijn contract staan.

Een club die Messi weet binnen te halen, kan toch een goed rendement verwachten, dankzij inkomsten uit merchandising en televisierechten.

Als Lionel Messi echt FC Barcelona verlaat, wordt hij waarschijnlijk de duurste speler ooit. Maar voor de club die hem koopt, valt er ook flink wat te halen.

Een team met Messi in de gelederen kan een aardig rendement op de aankoopprijs verwachten, dankzij inkomsten uit merchandising, extra geld uit tv-rechten en natuurlijk de sportieve prestaties van de Argentijn, schetst financieel expert op voetbalgebied Nicolas Scelles tegenover Insider.

Messi kondigde afgelopen dinsdag aan dat hij weg wil bij Barcelona door een transferverzoek in te dienen.

De vertegenwoordigers van de 33-jarige superster geloven dat hij de club kosteloos kan verlaten vanwege een clausule in zijn contract. Daarin staat dat hij zonder uitkoopsom mag vertrekken, zolang Messi dat aangeeft vóór het einde het huidige seizoen.

Messi's belangenbehartigers zijn van mening dat het huidige seizoen eind augustus afloopt vanwege maatregelen rondom de coronapandemie. Barcelona zal echter beweren dat de clausule in juni afliep, toen het oorspronkelijke seizoen eindigde.

Uitkoopclausule voor Messi kan stevig aantikken

De Catalaanse voetbalclub zal van geïnteresseerde partijen waarschijnlijk eisen dat ze de buy-out clausule van 700 miljoen euro betalen, of in ieder geval een fors deel daarvan.

Aangezien het contract van Messi volgende zomer afloopt, zal de vergoeding waarschijnlijk wel lager uitvallen dan 700 miljoen euro, maar niet minder worden dan 178 miljoen euro.

Met het betalen van dergelijk bedrag plus Messi's jaarsalaris van bijna 60 miljoen euro kunnen clubs het risico lopen de Financial Fair Play (FFP) regels van de UEFA te overtreden. Die stellen grofweg dat een club niet meer mag uitgeven dan er wordt verdiend om overmatige schulden tegen te gaan.

Transfersom voor Messi of niet?

Zijn er clubs die zich Messi kunnen veroorloven zonder de UEFA-regels te overtreden? "Dat hangt af van de vraag of een transfersom vereist is of niet. En zo ja, hoe groot de transfersom is", zegt financieel expert Scelles, die hoogleraar is aan de Manchester Metropolitan University.

"Hoewel het bedrag kan worden afgeschreven over de gehele duur van het contract, zal een dergelijk contract maar een beperkte looptijd hebben, aangezien Messi al 33 jaar is", aldus Scelles.

"Het salaris van Messi tikt natuurlijk flink aan, maar hij zou voor een club ook extra inkomsten genereren via merchandise. Daarnaast krijgt een club meer inkomsten als Messi op topniveau presteert, bijvoorbeeld via uitzendrechten", legte Scelles uit.

PSG en Manchester City azen mogelijk op Lionel Messi

Per saldo denkt de voetbalspecialist dat er clubs zijn die Messi kunnen betalen, zonder de regels van de UEFA te overtreden.

Voor een koper is het natuurlijk wel belangrijk dat Messi nog een aantal jaar op topniveau blijft spelen. Clubs die veel genoemd worden als potentiële koper zijn Paris Saint-Germain en Manchester City.

LEES OOK: Dit verdient Lieke Martens, de beste voetbalster van Nederland