Lego wil duurzamer worden. De Deense speelgoedfabrikant zoekt een op biologisch materiaal gebaseerd alternatief voor plastic als grondstof voor zijn bouwsteentjes. Dat kan wel een langdurig proces worden.

De bouwstenen van Lego worden al decennia gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), tot op vier duizendste van een millimeter nauwkeurig. Het materiaal is slijtvast en kenmerkt zich door een uitstekend kleurbehoud.

Toch wil de Deense speelgoedfabrikant sleutelen aan het fundament van zijn imperium. Het zit Lego namelijk niet lekker dat de plastic bouwstenen-op-oliebasis de grootste bijdrage leveren aan de ‘CO2-voetafdruk’ van het concern. Dat moet anders, maar heel eenvoudig is dat niet.

Lego van bioplastic

Alternatieven voor op ruwe olie gebaseerde plastics, bijvoorbeeld op plantaardige basis, voldoen nog niet aan de kwaliteitseisen die Lego stelt, geeft Lego-directeur Tim Guy Brooks aan tegenover zakenkrant The Wall Street Journal. “Het ultieme doel zou zijn dat je de ene steen niet van de andere kunt onderscheiden.”

Lego denkt dat het ook nog zeker 15 jaar duurt, voordat een op biomateriaal gebaseerd alternatief voor de huidige blokjes even goed werkt als de klassieke legoblokjes. Op korte termijn helpt het ook niet dat ruwe olieprijzen hard zijn gedaald, waardoor de grondstofkosten voor de plastic bouwstenen lager uitvallen.

Maar voor Lego hoeven de kortetermijnkosten geen reden te zijn om niet aan de slag te gaan met de verduurzaming van de bouwstenen. Volgens analist Kent Furst van marktonderzoeker Freedonia levert Lego aan consumenten die zich druk maken om broeikasgassen en andere neveneffecten van de olieproductie, zegt hij tegen de WSJ. Lego zou hiermee in principe in staat moeten zijn om 'vergroende' blokjes tegen een hogere prijs in de markt te zetten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl