Welke computer moet ik kopen? Dat vragen talloze mensen zich af als ze toe zijn aan een nieuwe desktop of laptop.

Vaak kom je na wat googelen uit op een van de talloze lijstjes die de topmodellen van het moment op een rij zetten. Maar het is niet gezegd dat die computers ook de beste voor jou zijn.

Ga daarom eerst na waarvoor jij de computer wilt gebruiken. Als je video’s en foto’s wilt bewerken, heb je nu eenmaal heel andere eisen dan als je alleen je e-mail wilt beantwoorden.

Hieronder heb ik uiteengezet waar je op moet letten voor verschillende gebruiksscenario’s. Alles is van toepassing op zowel laptops als desktops en op zowel Windows- als op Mac-computers.


Topcomputer: een razendsnelle machine voor professionals en andere veeleisende gebruikers die uitstekende prestaties wensen.

Foto: Huawei

Voor wie: Professionals. Iedereen die een computer wil die soepel draait, zonder op de prijs te letten. Mensen die veel tabbladen in hun browser open hebben staan, meerdere programma's gelijktijdig draaien of programma's gebruiken die veel rekenkracht vergen, zoals Photoshop.

Prijs: Rond de 1.200 euro en hoger. Meer voor Apple-computers.

Processor: Core i7 of beter

RAM: 16 GB of meer

Opslag: SSD-schijf van 250 GB of meer

Grootte en gewicht voor laptops: Kan dun en licht zijn (een zogenoemde ultrabook), maar daar betaal je extra voor.


Basiscomputer: geschikt voor professionals en andere veeleisende gebruikers met een beperkt budget, en voor de meeste mensen in het algemeen.

Foto: Newegg/Dell

Voor wie: Professionals en andere veeleisende gebruikers met een beperkt budget. Mensen met geduld die veel browsertabbladen en programma's tegelijk open hebben. Normale gebruikers die niet vaak achter de computer zitten, maar wel een soepele ervaring willen als ze dat wel doen.

Prijs: Tussen de 700 en 1.000 euro. Meer voor Apple-computers.

Processor: Core i5

RAM: 8 tot 16 GB

Opslag: 250 GB SSD-schijf of meer

Grootte en gewicht: Kan dun en licht zijn, maar daar betaal je extra voor.


Budgetcomputer: redelijke prestaties voor de doorsnee gebruiker en mensen die niet vaak achter de computer zitten.

Foto: Amazon/Acer

Voor wie: Mensen die niet vaak computers gebruiken. En als ze dat doen, is dat om e-mails te versturen, iets op te zoeken online, te kopen in een webshop of belastingaangifte te doen. Ook geschikt voor veeleisende gebruikers met een beperkt budget, maar dan moeten ze wel het nodige geduld hebben.

Prijs: Rond de 500 euro.

Processor: Core i3

RAM: 4 tot 8 GB

Opslag: 120 tot 250 GB SSD-schijf of meer

Grootte en gewicht: Kan dun en licht zijn, maar daar betaal je extra voor.


Wat is RAM-geheugen en hoeveel heb je nodig?

Foto: Business Insider

RAM staat voor random access memory. Dit is het geheugen waar je computer dingen in opslaat die je nu gebruikt of snel weer nodig hebt. De programma's die je open hebt staan en die op de achtergrond draaien doen een beroep op het RAM-geheugen. Hoe intensiever je jouw computer gebruikt, hoe meer RAM je nodig hebt.

Volgens sommigen is de hoeveelheid RAM-geheugen zelfs van meer invloed op de prestaties dan het type processor. Voor veel alledaagse programma's zoals een browser of Microsoft Word heb je immers weinig rekenkracht nodig. Eenvoudige programma's draaien prima op een processor die iets minder krachtig is, maar zijn traag als je te weinig RAM hebt.

Computers hebben tegenwoordig standaard 8 GB RAM-geheugen aan boord. Dat is voldoende voor de meeste gebruikers.

Ik kies persoonlijk altijd voor een laptop of desktop met minimaal 16 GB aan RAM. Dan hoef ik sowieso niet te letten op welke programma's ik tegelijk open heb staan.


En hoe zit dat met de processor?

Foto: Thomson Reuters

Als je hebt besloten hoeveel RAM je nodig hebt – en het vervolgens hebt verdubbeld – is de processor het volgende waar je naar moet kijken.

De meeste computers hebben een processor van Intel. Er zijn daarbij ruwweg drie categorieën met verschillende prestaties. De Core i3-lijn is de minst krachtige, de Core i5 heeft iets betere  prestaties en de Core i7 is het topmodel voor zware toepassingen als gaming en foto- en videobewerking.

Sommige computers hebben een Core i9-processor aan boord voor absolute topprestaties. Maar mensen die daarvoor kiezen, weten doorgaans al wat ze willen.

De huidige Intel-processors van de achtste generatie beschikken bijna allemaal over vier processorkernen, inclusief de i3-reeks. De betere modellen hebben zes kernen of meer. Hoe meer kernen, hoe meer taken de processor tegelijkertijd aankan. Programma's starten dan sneller op en meerdere dingen gelijktijdig doen is minder een probleem.

De vorige generatie Core i3-processors had slechts twee kernen. De nieuwe i3-modellen zijn dus nog meer geschikt voor mensen die een computer gebruiken voor alledaagse dingen zoals browsen, YouTube kijken en e-mailen.

Gebruik je jouw computer intensief en wil je betere prestaties, dan kies je voor een Core i5. En als je echt veel van je laptop of desktop vraagt, ga dan voor een Core i7.

Sommige computers hebben een Ryzen-processor van AMD, die zich tegenwoordig qua prestaties kunnen meten met Intel. De Ryzen-processor is bovendien iets goedkoper en vaak zuiniger dan vergelijkbare Core-processors.


Hoeveel opslag je nodig hebt, ligt aan jou.

Foto: Amazon/Crucial

Welke computer je ook koopt, zorg in ieder geval dat-ie een SSD-schijf heeft voor opslag en geen traditionele harde schijf. SSD's zijn misschien iets duurder, maar ze zijn zuiniger, stiller en veel sneller. Je merkt het meteen bij het opstarten van de computer en het laden van programma's.

Als je een beperkt budget hebt, kun je kiezen voor een SSHD. Dat is een kleine SSD-schijf van 4, 8 of 16 GB waar het besturingssysteem en enkele programma's op staan, plus een harde schijf voor grotere bestanden zoals foto's en video's.

Je kunt ook altijd een computer kopen met iets minder SSD-opslag en een externe harde schijf voor grote bestanden die je niet direct nodig hebt.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig? Ik zou kijken naar hoeveel je huidige computer heeft en dan bedenken of dat voldoende is, of dat je liever meer wilt.


Iets om over na te denken: de grootte van het scherm.

Foto: Apple

Laptops hebben meestal schermen tussen de 12 en 15 inch.

Als je van een groot scherm houdt, ga dan voor een 15-inchmodel. Maar weet dat de laptop dan wel groter, zwaarder en minder draagbaar is dan een kleinere versie.

Verder hebben sommige 13-inchmodellen misschien niet de specificaties die jij wilt. 16 GB aan RAM-geheugen is bijvoorbeeld niet altijd een optie, net als een Core i7-processor. Maar bij de meeste fabrikanten kun je de computer aanpassen aan jouw wensen als het basismodel niet toereikend is.

Zoek je een monitor voor bij een desktop, dan is 24 inch tegenwoordig de standaard. Daar kunnen de meeste mensen mee uit de voeten.


Nog iets om over na te denken: de resolutie van het scherm.

Foto: Apple

Dit is wellicht het minst belangrijke aspect voor veel mensen, maar de schermresolutie kan het verschil zijn tussen een "goede" en een "premium" ervaring.

De standaard is tegenwoordig een resolutie van 1080p (1920 bij 1080 pixels). Als je een scherper display wilt, kies dan voor een laptop met minimaal een 1440p-resolutie (2560 x 1440), of zelfs een 4K/UHD (ultra high definition) display.

Voor een hogere resolutie betaal je uiteraard meer, dus ook dit is afhankelijk van je budget.


De grootte en het gewicht kan bij laptops een groot verschil maken.

Foto: Apple

Als je de laptop vaak meeneemt in je tas, dan is een 13-inchmodel waarschijnlijk de beste keuze. Sommige 'ultrabooks' zijn bovendien erg dun en licht.

Maar weet ook dat dergelijke modellen vaak minder krachtige processors hebben dan dikkere en zwaardere laptops, zelfs al is het typenummer van de processor identiek. Dunne laptops zijn namelijk moeilijker koel te houden dan grotere laptops, dus wordt de snelheid van de processor omlaag geschroefd om oververhitting tegen te gaan.

Als betere prestaties voor jou een must zijn, dan moet je inleveren op de draagbaarheid.


Mac of Windows?

Foto: Een MacBook Pro uit 2013 (links) en een Surface Book 2 (rechts). Bron: Edoardo Maggio/Business Insider

Welk besturingssysteem je ook kiest, op zowel Windows als macOS kun je de meeste dingen wel doen. Het ligt er maar net aan waar je aan gewend bent.

Jouw smartphone kan een doorslaggevende factor zijn. Als je een iPhone en Apple Watch hebt, dan is het logisch om voor een Mac-computer te kiezen, omdat alle apparaten dan eenvoudig met elkaar samenwerken.

Qua laptops vind ik het touchpad op MacBooks significant beter dan die op de gemiddelde Windows-laptop. Maar voor Apple-producten betaal je wel extra.

Kom je er niet uit, lees dan eens de volgende artikelen:


Uiteindelijk is het budget dat je ter beschikking hebt leidend.

Mensen die hun computer niet intensief gebruiken, kunnen het zich veroorloven om minder uit te geven. Ze hebben simpelweg geen topprestaties nodig. Professionals en andere veeleisende gebruikers moeten de portemonnee trekken en daarbij afwegen wat ze belangrijk vinden: goede prestaties, draagbaarheid, een mooi design, etc.

Voor betere prestaties en dunnere, lichtere modellen betaal je normaal gesproken meer. Maar voor computers geldt vaak wel: hoe duurder, hoe beter.

LEES OOK: Ik probeerde Knops, de volumeknop voor je oren die 85 euro kost