Je wil een nieuwe computer kopen, maar twijfelt nog tussen een Windows-laptop of een MacBook van Apple.

Die keus is niet altijd even makkelijk.

Er zijn veel dingen die een Mac beter doet dan een Windows-apparaat. Maar andersom hebben laptops met het besturingssysteem van Microsoft weer hun eigen voordelen.

Vandaag kijken we naar de argumenten om een Apple-laptop te kopen. Maar hier vind je ook een een artikel met de pluspunten van een Windows-computer.


1. Er zijn minder modellen, dus een keuze maken is eenvoudiger.

Foto: screenshot Apple.nl
Foto: Apple

Alleen Apple maakt MacBooks, terwijl vele fabrikanten Windows-laptops maken. De keuze is daarom beperkt als je voor een Mac kiest. Een merk als HP of Lenovo biedt tientallen uitvoeringen, tegenover een paar simpele keuzes bij Apple. Tenzij je echt weet waar je naar op zoek bent, kan het best lastig zijn om bij een webshop de juiste filters te activeren.

Apple is dus een handigere keus als je niet lang onderzoek wil doen naar de juiste laptop voor jouw wensen. Laat je vooral leiden door je budget.


2. Voor reparaties kun je terecht bij de Apple Store.

Foto: Business Insider

Eenzelfde argument komt om de hoek kijken bij een reparatie. Voor je Windows-laptop zul je zelf op zoek moeten naar een reparateur met een goede reputatie, fijne dienstverlening en betaalbare tarieven.

Zet daar de Apple Store tegenover met de Genius Bar als kloppend hart van de reparatieafdeling. Op basis van mijn eigen ervaring met beide soorten laptops was het altijd makkelijker met een Mac.


3. Het besturingssysteem is eenvoudiger (maar dat is ook subjectief).

Foto: Florence Fu/Tech Insider

Windows 10 is een fantastisch besturingssysteem met een karrenvracht aan opties en functionaliteiten, maar komt van tijd tot tijd een beetje rommelig over. Apple's macOS - eerder bekend onder de naam OS X - voelt een stuk opgeruimder en simpeler.

Dat gezegd hebbende: dit is natuurlijk een subjectief argument. Zeker als je na jaren wisselt van Windows naar Apple kan het behoorlijk wat tijd kosten om te wennen aan de iets andere sneltoetsen en foefjes.


4. Apple's ecosysteem

Foto: Apple

Alle apparaten van Apple werken goed met elkaar samen. Daar kan Windows niet echt iets tegenover zetten. Naast je Mac kun je een iPhone, AirPods, iPad, Apple Watch, HomePod en AppleTV zetten. De eenvoudige synchronisatie van de verschillende apparaten zorgt voor een nagenoeg naadloze gebruikservaring. Geen ander bedrijf maakt een dergelijk breed ecosysteem.


5. Macs hebben een groot pakket aan gratis software

Macs worden standaard geleverd met programma's als iMovie, Garage Band en Image Capture. En die software is best goed. Het stelt je in staat om video's te bewerken, muziek te maken of foto's van je camera te downloaden. Ze zijn een stuk beter dan de standaardapps op een Windows-computer.


6. Misschien heb je geen behoefte aan die gratis software, maar een Mac staat in elk geval niet zo vol met 'bloatware' als een Windows-laptop.

Foto: Business Insider

Windows-apparaten worden vaak geleverd met zogenoemde 'bloatware', apps van derden die je niet nodig hebt, niet wil hebben en alleen maar in de weg staan. Zelfs als je een vers exemplaar van Windows 10 aanschaft, staat Candy Crush Saga erop. Dat is wat mij betreft een groot minpunt. Je kunt deze bloatware in de meeste gevallen verwijderen, maar dat zou niet nodig moeten zijn.


7. Nieuwe versies van macOS zijn altijd gratis.

Foto: Business Insider

Zo gauw Apple een nieuwe versie van het besturingssysteem uitbrengt, kan elke Mac-gebruiker het downloaden en installeren zonder daarvoor geld neer te tellen. Mits je Mac het ondersteunt, uiteraard.

Toegegeven: Windows 10 krijgt ook gratis updates, twee keer per jaar. Als je echter een oudere laptop bezit, kun je niet gratis upgraden naar Windows 10, ook al zou je machine de software kunnen draaien.


8. De schermen van Mac-laptops zijn schitterend.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Macs hebben prachtige Retina-schermen met een hoge resolutie. En natuurlijk zijn er ook Windows-laptops met geweldige displays, die soms zelfs beter of scherper zijn. Maar daarvoor moet je wel eindeloos struinen tussen de talloze verschillende modellen.

Kies je voor Apple en je wil een topscherm, laat dan de goedkopere MacBook Air links liggen. Dit model heeft een ouder scherm met lagere resolutie dat niet zo scherp en levendig is als de Retina-modellen.


9. MacBooks hebben de beste trackpads.

Foto: Apple

Zeer weinig Windows-laptops hebben een trackpad dat zo goed is als dat van Apple. Elke MacBook heeft een trackpad dat erg precies aanvoelt, terwijl die bij Windows-apparaten onbetrouwbaar of soms zelfs oncomfortabel zijn.


10. Je kunt Windows draaien op een Mac.

Foto: YouTube/Parallels

Voor wie alle voordelen van een Mac wil hebben, maar ook af en toe Windows nodig heeft (bijvoorbeeld voor bepaalde programma's), dan kun je Microsofts besturingssysteem installeren op je Mac. Andersom werkt dat niet: een Windows-laptop slikt macOS niet.

LEES OOK: 6 maanden na de lancering is de Google Pixel 2 nog steeds één van de allerbeste smartphones op de markt

BEKIJK OOK: Deze Android-telefoon van €519 is veel goedkoper dan de iPhone X en even goed