De Labour-partij zou wel eens een ommekeer kunnen maken als het op de Brexit aankomt. Tot nu toe ‘accepteert’ de oppositiepartij dat het land voor vertrek uit de EU stemde. “Maar dat kan best veranderen”, aldus strateeg Andrew Gwynne.

Als de publieke opinie rond de Brexit verandert, acht parlementslid van Labour het niet onmogelijk dat zijn partij ook van inzet verandert. Want als ‘de realiteit’ indaalt bij het grote publiek kan dat best eens het geval zijn, redeneert Gwynne.

“Labour erkent dat het land gestemd heeft om te vertrekken, maar het zal interessant zijn om in de gaten te houden of de publieke opinie in de komende jaren zal veranderen”, sprak hij op een bijeenkomst in Londen. “Als de realiteit van hoe de Brexit er echt uit komt te zien eenmaal helder is, kan het best zijn dat de politieke situatie zodanig verandert dat we als Labour flexibel moeten zijn in onze genuanceerde opvattingen hierover.”

Leider van de partij Jeremy Corbyn hield in aanloop naar de verkiezingen van juni vol dat zijn partij het referendum ‘accepteerde’, maar liet tegelijkertijd in het midden of zijn partij bij winst ook werkelijk door zou zetten met de Brexit.

“Als een voorstander van Blijven in een kiesdistrict dat vooral Vertrekken stemde, zit ik in een behoorlijk lastige situatie”, constateerde Gwynne met gevoel voor understatement. “Ik denk eerlijk gezegd wel dat onze partij een heel verstandige lijn volgde die aantrekkelijk was voor zowel Remain als Leave. Het is nu onze uitdaging om die dunne lijn te blijven volgen. Want ja, dit kan een probleem worden voor Labour – al is het nu vooral a hell of a political problem voor de Conservatieven.”

Lees ook op Business Insider