Labour-leider Jeremy Corbyn heeft aangeboden om premier Theresa May te steunen bij een aangepaste versie van de Brexit-overeenkomst. Het laat duidelijk zien dat de Labour-leider premier May wil helpen om de Brexit te laten doorgaan.

In een brief aan May die woensdagavond is gepubliceerd, zegt de Labour-leider dat hij May zal steunen. Ze moet dan wel forse concessies doen. Verder moet ze volgens Corbyn accepteren dat het Verenigd Koninkrijk nauwere banden met de Europese Unie behoudt.

Corbyn laat van zijn kant de ‘zes tests’ laat vallen. Dat waren de eerdere Labour-voorwaarden voor een Brexit. Deze zeer strenge voorwaarden maakten een Brexit zo goed als onmogelijk. Een van die voorwaarden was dat het Verenigd Koninkrijk ná de Brexit “exact dezelfde voordelen” zou blijven genieten als nu het geval is . Maar dat was onmogelijk te realiseren zonder de Brexit te stoppen en bij de Europese Unie te blijven.

Uit de brief van Corbyn blijkt dat hij voorstander is van een zachte Brexit. Hiermee boort hij de hoop van een deel van zijn partijgenoten de grond in dat een Brexit nog afgewend kan worden.

Corbyns nieuwe voorwaarden om een Brexit-overeenkomst te steunen zijn dat:

  1. May moet instemmen met een “permanente en alomvattende douane-unie” voor het VK.
  2. May moet instemmen met “nauwe afstemming op de interne markt”. Een duidelijk signaal dat Labour het vrije verkeer van personen uit de EU wil blijven ondersteunen.
  3. Voortzetting van de aanpassing aan de EU-regels, -regelingen en -beschermingen.
  4. Verdere deelname aan EU-agentschappen en -programma’s.
  5. Voortzetting van de samenwerking op het gebied van Europese veiligheidsregelingen.

Een woordvoerder van May zei donderdagochtend dat de Britse premier nog in detail zal reageren op de brief van Corbyn: “Ons standpunt over de douane-unie is bekend en dat is niet veranderd.”

De brief zal de druk op May doen toenemen om met de steun van Labour een zachtere Brexit-overeenkomst goed te keuren. May kreeg dat verzoek al van sommige leden uit haar eigen partij. Maar ze probeerde tot nu toe juist de 117 Conservatieve parlementsleden over te halen die vorige maanden tegen haar Brexit-overeenkomst stemden.

Lees ook op Business Insider

Donderdag ontmoette May in Brussel voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Dat leverde vriendelijke woorden op, maar geen concrete resultaten die duiden op een doorbraak in de impasse rond de Brexit.