• Rusland houdt gasleveringen aan Duitsland voorlopig laag als een drukmiddel tegen Europa, volgens Rusland-analisten.
  • Moskou zou hopen dat Europa de tegen Rusland sancties gaat heroverwegen vanwege zorgen over de schade aan de Europese economie door de beperkte gasleveringen.
  • Dmitri Medvedev, voormalig Russisch president, waarschuwde dinsdag op Telegram dat de “kou er aan zit te komen” voor Europa.
  • Lees ook: Rusland eist teruggave gasturbine: pas dan kan er meer gas door de Nordstream 1-pijpleiding vloeien

Rusland zal de komende tijd minder gas blijven leveren aan Europa om zo de landen die kritiek hebben geuit op Rusland over de oorlog in Oekraïne, onder druk te zetten. Dat zeggen analisten die het Kremlin volgen tegen persbureau Bloomberg.

Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat vanaf woensdag de leveringen via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 aan Duitsland verlagen naar 20 procent van het maximale niveau. Eerder had Gazprom die leveringen al verlaagd naar 40 procent.

Het bedrijf wijst onderhoudswerkzaamheden aan een turbine aan als reden voor de verdere verlaging, maar critici in Europa zeggen dat Gazprom met het terugschroeven van de gasleveringen Duitsland wil straffen voor de sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne.

Politieke analisten verwachten dat het Kremlin en Gazprom in de komende maanden redenen zullen blijven vinden om de leveringen te blijven verlagen, zodat Europese landen niet de benodigde voorraden kunnen opbouwen om de winter door te komen.

Het gasconflict toont de bereidheid van het Kremlin om tientallen miljarden dollars aan exportinkomsten te verliezen om z'n geopolitieke doelen te bereiken. Moskou zou hopen dat Europese regeringsleiders de sancties gaan heroverwegen vanwege zorgen over de schade aan de eigen economie door de beperkte gasleveringen.

De Europese Commissie heeft een noodplan opgesteld om te voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien. Daarbij zullen de EU-lidstaten vrijwillig gas besparen.

Dmitri Medvedev, voormalig Russisch president en naaste bondgenoot van Vladimir Poetin, waarschuwde dinsdag op Telegram dat de "kou er aan zit te komen" voor Europa. Medvedev heeft op sociale media vaker dreigementen geuit tegenover het Westen over de invasie van Oekraïne.

De Europese gasprijs ging dinsdag verder omhoog door de zorgen over de Russische leveringen. De prijs steeg tot boven de 200 euro per megawattuur op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Dat is het hoogste niveau sinds maart.

LEES OOK: Koude winter in Nederland, als Rusland gaskraan dichtdraait: er zijn niet genoeg installaties voor vloeibaar aardgas, volgens Havenbedrijf Rotterdam