• Rusland is bereid de hoeveelheid gas die via de Nordstream 1-pijpleiding naar Duitsland vloeit op te voeren, mits een gasturbine die in onderhoud is gegeven wordt geretourneerd.
  • Sinds afgelopen week is de Nordstream 1-leiding weer operationeel, maar er vloeit minder gas door dan normaal.
  • Intussen proberen Europese landen naarstig alternatieve gasvoorraden op te bouwen, omdat Rusland niet meer wordt gezien als een betrouwbare leverancier van gas.
  • Lees ook: Poetin wil ‘continu paniek’ zaaien in Europa met onzekere gasstroom, zegt analist

Zodra een onderhouden gasturbine voor de Nord Stream-gaspijplijn aan Rusland is teruggegeven, wordt die meteen geïnstalleerd. Daarna kan er zoveel gas “als technologisch mogelijk” is door de leiding onder de Oostzee wordt gepompt, heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gezegd.

De hoeveelheid gas die door de pijplijn van Rusland naar Duitsland wordt gevoerd is al weken een heikel punt. Vorige maand verlaagde Rusland de gastoevoer naar 40 procent van de maximale capaciteit. Volgens dat land was dat nodig door de turbine, die vanwege sancties in Canada vast zat. Daar werd het apparaat onderhouden door het Duitse concern Siemens.

Staatsgasconcern Gazprom gaat vanaf woensdag de gaslevering van Nord Stream 1 verder verlagen naar 20 procent van de maximale capaciteit.

Vanaf woensdag zal dan 33 miljoen kubieke meter gas door Nord Stream 1 gaan, aldus Gazprom. De pijpleiding werd vorige week weer in gebruik genomen na tien dagen van onderhoudswerkzaamheden.

Europa verwijt Moskou gas in te zetten als politiek drukmiddel. Moskou ontkent dat verwijt en zegt dat de Europese landen de gevolgen merken van de sancties die zij zelf hebben ingesteld tegen Rusland.

Spannende winter voor Europa: is er voldoende gas?

Intussen werken Europese landen hard aan een noodplan om voldoende gasvoorraden te hebben voor de winter. Daarbij wordt er ernstig rekening mee gehouden dat Rusland de levering van aardgas als politiek wapen zal inzetten in het conflict rond Oekraïne.

De Europese Commissie heeft EU-landen opgeroepen om al vanaf augustus te beginnen met een reductie van het gasverbruik met gemiddeld 15 procent

Duitsland ligt naar eigen koers om zijn schaarse voorraden aardgas te herstellen. Het doel is nu om de voorraden in september te laten toenemen tot 75 procent van het normale niveau, zei president Klaus Müller van de Bundesnetzagentur maandag. Dat is overheidsorganisatie die toezicht houdt op de Duitse energie-infrastructuur.

Het op peil houden van de gasvoorraden is cruciaal voor Duitsland om de winter door te komen en om voorbereid te zijn op eventuele nieuwe leveringsproblemen vanuit Rusland. De Duitse gasvoorraden gingen eerder deze maand omlaag nadat Rusland de gasleveringen naar het land afkneep.

Het noodlijdende Duitse energiebedrijf Uniper kreeg niet meer genoeg gas om aan al zijn leveringsverplichtingen te voldoen en haalde daarom gas uit zijn eigen opslagen. De voorraden kunnen weer worden aangevuld nu leveringen via de Russische pijpleiding Nord Stream 1 weer zijn opgestart na onderhoud.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beloofde eerder dat armere huishoudens de hogere gasrekening niet alleen hoeven te dragen. Zo worden volgend jaar de regels voor bijstand en huursubsidies aangepast. Die wijzigingen moeten nog wel met de sociale partners worden besproken.

Vorige week werd bekend dat Duitsland een belang neemt van 30 procent in het noodlijdende Uniper. Ook verschaft Duitsland Uniper een lening van 7,7 miljard euro.

LEES OOK: Inkoopprijzen energie stijgen met 30%: reken maar op hogere energierekening deze winter