• Nederland heeft een serieus probleem als Rusland besluit om de gaskraan naar Europa komende winter dicht te draaien.
  • Vloeibaar aardgas (LNG) dat per schip kan worden aangevoerd, wordt gezien als een alternatief voor Russisch gas. Maar daar zitten wel haken en ogen aan.
  • Volgens de baas van het Havenbedrijf Rotterdam is er onvoldoende capaciteit om vloeibaar aardgas om te zetten in gas voor gebruik door huishoudens en bedrijven.
  • Lees ook: Poetin wil ‘continu paniek’ zaaien in Europa met onzekere gasstroom, zegt analist

Nederland heeft niet genoeg installaties om vloeibaar gemaakt aardgas (lng) om te zetten naar gas voor huishoudens en voor de industrie als Rusland besluit de gaskraan geheel dicht te draaien. Het wordt dan een koude winter en de Nederlandse economie zal dan zwaar worden getroffen, waarschuwt topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam.

“Het wegvallen van kolen en olie uit Rusland kunnen we opvangen door dat uit andere landen te halen. We zien bijvoorbeeld de verwerking van kolen in de haven over de eerste zes maanden oplopen met bijna 30 procent”, zegt hij in een toelichting op de halfjaarcijfers van de haven.

“Mijn zorg gaat uit naar gas, dat kunnen we op dit moment niet opvangen met LNG. We halen namelijk heel veel gas via onder andere Nord Stream 1 uit Rusland. Om dit te vervangen zullen er fabrieken gebouwd moeten worden die LNG omzetten van vloeibaar naar gas.”

Omzetting vloeibaar aardgas is gewoon gas vergt extra capaciteit

In Nederland staat op dit moment nog maar één installatie die vloeibaar aardgas kan omzetten. “De Gate terminal in de Rotterdamse haven moet dan ook zoveel mogelijk LNG proberen zien binnen te krijgen”, benadrukt Castelein. “De Gasunie heeft inmiddels ook twee drijvende LNG-installaties gehuurd die in de Eemshaven komen te liggen. Als de Gasunie nog een extra drijvende LNG-installatie gaat huren, dan zullen wij in ons havengebied naar een passende locatie zoeken, zodat het gas makkelijk kan worden aangesloten op het netwerk.”

Castelein is een tegenstander van het ‘afschakelen’ van economische sectoren als de gaskraan geheel door de Russen wordt dichtgedraaid en er niet genoeg gas beschikbaar is. "Een producent van plastics voor verpakkingen afschakelen heeft consequenties voor de gehele waardeketen.

Macro-economisch is dat funest", legt hij uit. "Het is economisch veel verstandiger als we allemaal, dus huishoudens en industrie, in stapjes bezuinigen, reduceren dus. Zet de kachel twee graden lager."

Het tekort aan gas is niet de enige zorg voor Castelein. Hij ziet net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de stroom drugs die via de haven binnenkomt toenemen. "Ondermijning en drugscriminaliteit is een toenemend probleem", erkent de haventopman. "Samen met onze partners zetten we in om de weerbaarheid van mensen die in de haven werken te vergroten. Daarnaast zetten we slimme middelen in. Zo wordt het bestaande systeem van 225 camera’s verder uitgebreid en verder doorontwikkeld." De camera’s staan volgens Castelein op strategische plekken en worden door onder andere politie en douane in de gaten gehouden.

LEES OOK: Brussel roept EU-landen op vanaf 1 augustus consumptie gas met 15% te verminderen tot eind maart 2023: verplicht rantsoen dreigt