De regering trekt 12 miljard euro extra uit om te garanderen dat bedrijven op krediet bij leveranciers kunnen blijven bestellen, meldt Het Financieele Dagblad op basis van Haagse bronnen.

Kredietverzekeraars dreigen de kraan dicht te draaien voor garanties op leverancierskredieten, vanwege de onzekerheden rond de coronacrisis.

De overheid lijkt bereid hiervoor bij te springen

Het kabinet komt met miljarden over de brug om te voorkomen dat ondernemers die afhankelijk zijn van afspraken met toeleveranciers op grote schaal failliet gaan. De regering trekt 12 miljard euro extra uit om te garanderen dat bedrijven op krediet bij leveranciers kunnen blijven bestellen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van meerdere bronnen in Den Haag.

Detailhandelaren kampen naast gedwongen sluiting of beperkte openingsmogelijkheden van fysieke panden met het probleem dat kredietverzekeraars massaal op de rem trappen, signaleerde het FD maandag. De verstrekking van leveranciersgaranties wordt sterk beperkt door kredietverzekeraars vanwege de coronacrisis.

Kredietverzekeringen zijn een belangrijk smeermiddel in de inkoopketens tussen leveranciers en bijvoorbeeld winkeliers om betalingsrisico’s af te dekken, zodat het vullen van schappen soepel kan verlopen.

Grootbanken ABN Amro en ING bevestigden tegenover het FD dat de acties van kredietverzekeraars de kredietruimte beperken. Daarmee verslechtert ook de kaspositie van de detailhandel.

Het lijkt er nu dus op dat de overheid gaat bijspringen om te voorkomen dat bedrijven massaal failliet gaan, omdat de tussenhandel vastloopt.

Detailhandel krijgt maanden lang te maken met 1,5-meter-economie

Intussen sorteert de overheid ook voor op maatregelen die de problemen rond de fysieke sluiting van winkels moeten verlichten. Dat zorgt immers voor zware omzetdalingen.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken gaf al eind maart aan dat Nederlandse ondernemers zich komende maanden zullen moeten aanpassen aan de "1,5-meter-economie".

Branches zoals winkels zullen zo worden ingericht dat het veilig is voor klanten, medewerkers en leveranciers. "Op die manier kunnen economische activiteiten die door kunnen, ook op een veilige manier doorgaan", aldus Wiebes.

De minister is druk bezig met ondernemers om concepten te ontwikkelen om de 1,5-meter-economie te laten werken. Het doel is zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan als het veilig kan. "Er bestaat bij ondernemers begrip en hier en daar ook enthousiasme. Men ziet in dat dit belangrijk is. En daar moeten we de komende weken heel hard op inzetten", zei Wiebes eind maart.

Bij de detailhandel gaat het erom dat klanten voldoende afstand kunnen houden, de vakken veilig kunnen worden gevuld en dat klanten veilig kunnen afrekenen.

"We moeten daar waar het verantwoord is Nederland aan de gang houden en tegelijkertijd daar waar ondernemers in de problemen komen, klaarstaan met het steunpakket", aldus Wiebes.

Lees meer over de coronacrisis: