• De nieuwe hogetemperatuurwarmtepomp van Vattenfall moet dé oplossing zijn voor huishoudens in slecht geïsoleerde woningen die van het gas af willen.
  • Het nieuwe systeem zal tussen de 10.000 euro en 15.000 euro gaan kosten, waar nog een subsidie van ongeveer 1.650 euro vanaf gaat.
  • Business Insider laat zien wat dit kan betekenen voor de terugverdientijd, op basis van de besparing op de kosten van het gasverbruik en het extra stroomverbruik.
  • LEES OOK: Dit wordt het alternatief voor de salderingsregeling voor zonnepanelen – afbouw vanaf 2023 naar nul in 2031

Energiebedrijf Vattenfall heeft samen met installatiebedrijf Feenstra een warmtepomp ontwikkeld die ook een slecht geïsoleerde eensgezinswoning aardgasvrij kan maken, zonder dat er allerlei dure isolatiemaatregelen moeten worden genomen.

De ‘hogetemperatuurwarmtepomp’ – zoals de uitvinding heet – kan water opstoken tot 80 graden, waardoor bestaande radiatoren kunnen blijven hangen, zo schrijft de Volkskrant. Een gewone warmtepomp levert water van zo’n 45 graden.

Wil je weten hoe de pomp werkt? Lees dan: Nieuwe warmtepomp van Vattenfall kan oude woningen aardgasvrij maken zonder dure verbouwing van €25.000

Volgens Vattenfall is het nieuwe systeem vooral geschikt voor niet al te best geïsoleerde, oudere huizen. Het bedrijf denkt hiermee tot wel 2,8 miljoen woningen van het gas te kunnen halen die anders moeilijk te verduurzamen zijn.

Het isoleren van oudere huizen kost dan ook al gauw zo'n 25.000 euro per woning, aldus de energieleverancier.

De nieuwe warmtepomp lijkt dus dé oplossing voor huishoudens die van het gas af willen en liever geen tienduizenden euro's willen neertellen voor de isolatie van hun woning. Maar wat kost het nieuwe speeltje van Vattenfall? En binnen hoeveel tijd heb je 'm terugverdiend?

De warmtepomp van Vattenfall kost tussen de €10.000 en €15.000

Door de besparing op de kosten van het gasverbruik af te zetten tegen het extra stroomverbruik van de warmtepomp kun je een idee krijgen van de terugverdientijd. Business Insider vroeg Vattenfall daarom naar de verwachte prijs en het stroomverbruik van de nieuwe warmtepomp.

We beginnen met de prijs: het nieuwe systeem van Vattenfall – dat medio 2022 op de markt komt – zal tussen de 10.000 euro en 15.000 euro gaan kosten, zo laat het bedrijf desgevraagd weten.

Dat is redelijk vergelijkbaar met huidige luchtwarmtepompen. Afhankelijk van het vermogen, lopen de prijzen uiteen van 6.500 euro tot zo'n 14.000 euro, aldus duurzaamheidswebsite Milieu Centraal.

Overigens is het wel zo dat je bij aanschaf van een warmtepomp recht hebt op subsidie. Vattenfall laat weten dat het zal gaan om een bedrag van ongeveer 1.650 euro.

De daadwerkelijk aanschafprijs van de nieuwe pomp zal daarmee tussen de 8.350 euro en 13.350 euro liggen. Gemiddeld komt dit neer op 10.850 euro.

Besparing op gasverbruik met een warmtepomp

Hoe je het ook wendt of keert, het verduurzamen van je woning vergt dus een flinke investering. Het is dan ook goed om te weten wat voor besparing op het gasverbruik daartegenover kan staan. Uiteraard hangt dit sterk af van de daadwerkelijke hoeveelheid gas die je verbruikt én de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen.

Het gemiddelde gasverbruik ligt volgens budgetinstituut Nibud op zo'n 1.250 kuub per jaar. Wel zijn er enorme onderlinge verschillen, afhankelijk van het soort huis en het aantal bewoners.

Wanneer je van het gas afstapt, kun je ook afscheid nemen van de bijbehorende vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Voor 2021 bedragen deze respectievelijk gemiddeld 70 en 187 euro, aldus Milieu Centraal.

Voor de besparing op het gasverbruik bij aanschaf van een warmtepomp maken we de volgende aannames. Een gemiddeld verbruik van 1.250 kuub per jaar en een gasprijs die in de buurt ligt van de variabele tarieven die per 1 januari gelden bij grote energieleveranciers zoals Essent en Vattenfall. We rekenen daarvoor met 1,20 euro per kuub.

Op het gasverbruik bespaar je dan 1.500 euro. Inclusief 257 euro aan besparing op de jaarlijkse vaste kosten komt dat neer op een totale jaarlijkse besparing van 1.757 euro.

Extra stroomkosten door warmtepomp

Tegenover de besparing aan gas staat wel een verhoogd stroomverbruik. De nieuwe warmtepomp gebruikt jaarlijks gemiddeld 5.000 kWh, zo laat Vattenfall desgevraagd weten.

Als je voor de stroomtarieven rekent met een 0,25 euro per kilowattuur, een prijs die in de buurt ligt van de variabele tarieven per 1 januari 2022, kom je uit op extra kosten van 1.250 euro per jaar.

Een terugverdientijd van 21 jaar

Om achter de terugverdientijd van de warmtepomp te komen, moeten we eerst het jaarlijkse financiële voordeel van de investering berekenen. Dit doen we door de besparing op de kosten van het gasverbruik af te zetten tegen het extra stroomverbruik. Het saldo levert een netto voordeel van 507 euro per jaar op.

Als je dit netto voordeel afzet tegen de aanschafprijs van een warmtepomp van gemiddeld 10.850 euro (inclusief subsidie), kun je de terugverdientijd berekenen. Die ligt dan op ongeveer 21 jaar.

Uiteraard vallen er de nodige kanttekeningen te plaatsen bij deze schatting. Zo zijn we bij onze berekeningen uitgegaan van gemiddelden wat betreft het energieverbruik. Je persoonlijke situatie kan hiervan sterk afwijken.

Daarnaast is de langetermijnontwikkeling van stroom- en gasprijzen onzeker. Aangezien de hierboven geschetste terugverdientijd behoorlijk lang is, kan deze factor extra zwaar meewegen.

Verder is er nog geen ervaring met de technische levensduur van de nieuwe warmtepomp van Vattenfall. We weten dus niet of die überhaupt meer dan 20 jaar mee kan.

Tot slot kunnen andere factoren een rol spelen. Zo heeft de overheid de afgelopen jaren besloten om de energiebelasting op stroom te verlagen, wat invloed heeft op de kosten van respectievelijk stroom- en gasverbruik. De vraag is hoe het fiscale beleid zich in dit opzicht gaat ontwikkelen.

En tot slot is het voor huiseigenaren met zonnepanelen van belang om te kijken in hoeverre een warmtepomp direct gevoed kan worden met zelf opgewekte stroom.

Dit kan extra interessant worden, aangezien de huidige subsidieregeling voor stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt (de salderingsregeling), vanaf 2023 wordt afgebouwd. Hierdoor wordt het voordeliger om zelf opgewekte stroom direct te verbruiken, in plaats van teruglevering aan het net.

LEES OOK: Blik op je Geld: hoge prijzen van stroom en gas houden mogelijk tot april 2022 aan