Energiebedrijf Essent gaat de energierekening voor een gemiddeld huishouden met een variabel contract volgend jaar met 17,50 euro per maand verhogen op basis van een gemiddeld verbruik. In december krijgen klanten informatie over het persoonlijke effect op hun maandbedrag, aldus Essent.

Op 1 januari past Essent het variabele tarief voor stroom en gas aan. Klanten met een contract met variabele tarieven betalen dan voor gas 1,11 euro per kuub en voor stroom 0,2525 euro per kilowattuur.

Bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 1.400 kuub gas en 3.000 kilowattuur betekent dit 656 euro extra per jaar, aldus het bedrijf. De overheid gaat de stijging van de energietarieven voor een belangrijk deel compenseren. Daardoor betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik volgend jaar 446 euro minder energiebelasting.

De jaarlijkse energierekening gaat hierdoor bij Essent per saldo netto 210 euro omhoog, wat neerkomt op 17,50 per maand

"Essent doet er alles aan om de energierekening van klanten betaalbaar te houden. Door slim in te kopen, weten we de stijging van de energiekosten zoveel mogelijk te beperken voor onze klanten met een variabel tarief", aldus commercieel directer Boudewijn den Herder in een toelichting.

Eerder kwam Vattenfall met een stijging van het variabele tarief voor gas tot 1,239 euro per kuub en 24,6 cent voor een kilowattuur stroom. Op basis van een stroomverbruik van 3.000 kilowattuur per jaar en een gasverbruik van 1.400 kuub komt dat neer op een stijging van 611 euro. Na compensatie van 446 euro, gaat het om een stijging van 165 euro op jaarbasis, ofwel 13,75 euro per maand.

Eneco, het derde energiebedrijf van Nederland, heeft de tarieven voor volgend jaar nog niet bekendgemaakt.

LEES OOK: Het wordt een heel dure winter, als energieprijzen zo blijven stijgen – expert pleit voor tegemoetkoming overheid