Bij beleggen is leeftijd belangrijk. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer je kunt profiteren van het zogenoemde rente-op-rente effect.

Mensen die als twintiger beginnen met beleggen, hebben een groot voordeel ten opzichte van iemand die pas begint als hij of zij veertig is.

Toch is leeftijd niet de belangrijkste factor bij de keuze hoe je gaat beleggen. “Waar het om draait is je tijdshorizon”, vertelt de mede-oprichter Taylor Sohns van vermogensbeheerder LifeGoal Investments aan Insider.

Anders gezegd: je moet je afvragen welk doel je wilt bereikten met beleggen en wanneer je dat doel wilt behalen. Dat bepaalt hoelang van plan bent te beleggen voor een specifiek doel.

Sparen voor huis versus beleggen voor je pensioen

Als je bijvoorbeeld vermogen wilt opbouwen om een huis te kopen, kan je tijdshorizon drie tot vijf jaar zijn. Als je je voorbereidt op je pensioen, hangt je tijdshorizon af van je verwachte pensioenleeftijd.

Bij de keuze waar je je in geld belegt, zijn je specifieke doelen belangrijker dan hoe oud je bent.

Als twintiger heb je nog een flinke tijd voor de boeg voordat je met pensioen gaat. Je kunt dan met beleggen meer risico nemen op bijvoorbeeld de aandelenmarkt, omdat eventuele beursschommelingen op de lange termijn minder zwaar wegen.

Als je als twintiger echter een bedrag wilt sparen voor het kopen van een eigen woning, dan wil je daarmee geen risico op tussentijdse verliezen nemen. Sparen ligt dan veel meer voor de hand.

Zoals Sohns het zegt: "Je bent misschien 25 jaar oud, maar als je over vijf jaar iets gaat kopen, zoals een huis, bepaalt dat hoe je vermogen opbouwt, niet je leeftijd."

Dit geldt ook als je in de buurt van de pensioenleeftijd bent. Als je opgebouwd vermogen wilt gaan aanwenden voor een pensioenuitkering, wordt vermogensbescherming uiteraard belangrijker. Je wilt niet opeens een fors deel van je pensioenpot door een beurscrash zien verdampen.

Als je rond de pensionering of daarna echter vermogen hebt dat je wilt doorgeven aan erfgenamen, kun je daar volgens Sohns een minder conservatieve beleggingsstrategie mee volgen. "Met dat geld moet je niet ultraconservatief zijn, zoals het zou moeten zijn voor een 75-jarige die van zijn beleggingen moet leven."

Zijn belangrijkste punt is dat je leeftijd slechts één factor is die bepaalt hoe je moet beleggen. Het belangrijkste is om na te denken over je financiële doelen en wanneer je die wilt bereiken. 

Zodra je een specifiek doel voor ogen hebt, kunt je gaan uitzoeken wat de slimste manier van beleggen is om dat doel te bereiken. 

"Je financiële doelen zijn bepalend voor wat je probeert te doen met je vermogen", zei Sohns. "Als je doelen niet overeenkomen met hoe je beleggingsmix eruitziet, kun je jezelf in een lastige situatie brengen."

Wanneer het tijd is om je geld daadwerkelijk te gaan beleggen, besteed dan tijd aan het onderzoeken van verschillende beleggingsinstrumenten. Als vuistregel geldt: "Als je niet kunt uitleggen hoe een belegging werkt, moet je er niet instappen."

Lees meer over beleggen: