• Ondernemer, miljardair en bitcoinfan Mike Novogratz denkt dat de cryptomarkt de huidige crisis kan overleven.
  • De vooruitzichten voor de bitcoin zijn niet vreselijk, maar op de korte termijn ook niet geweldig, volgens Novogratz.
  • Vooral het domino-effect van het omvallen van cryptobeurs FTX zal een belangrijke rol spelen in 2023.
  • Lees ook: Strop van €84 miljoen dreigt voor Nederlandse cryptobeurs Bitvavo

Ondernemer, miljardair en crypto-investeerder Mike Novogratz gelooft niet dat de cryptomarkt gedoemd is tot mislukking. Maar er is wel flink wat werk aan de winkel.

De baas van vermogensbeheerder Galaxy Digital ziet 2023 als een jaar waarin cryptobedrijven flink in de kosten moeten snijden om te overleven, in de nasleep van het omvallen van cryptobeurs FTX en de gevolgen daarvan voor anderen cryptobeurzen die in de problemen zijn geraakt.

De vooruitzichten voor de bitcoin, de grootste cryptomunt, zijn dit jaar niet geweldig, maar ook niet vreselijk slecht, zei Novogratz deze week tegenover tv-zender CNBC.

“Er is behoorlijke tegenwind op het gebied van regelgeving. En er is tijd nodig om met een beter verhaal te komen. Om deze periode te overleven zal er gesneden moeten worden in de kosten”, aldus Novogratz.

De cryptomarkt heeft te maken met een forse vertrouwenscrisis na het omvallen van FTX. Oprichter en voormalig topman Sam Bankman-Fried is inmiddels gearresteerd op verdenking van fraude.

Door het faillissement van FTX zijn andere cryptobedrijven die geld hadden gestald bij de cryptobeurs in de problemen gekomen. Zo is onder meer het lot van dienstverlener Digital Currency Group onzeker. Daar valt ook de cryptobank Genesis onder.

De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo is één van de schuldeisers van DCG/Genesis en gaf eerder deze week aan dat onzeker is of een bedrag van 84 miljoen euro op een totale schuld van 280 miljoen euro wordt terugbetaald.

Volgens Novogratz zal de afwikkeling van de crisis rond DCG/Genesis geen enorm negatieve effecten hebben op de koersen van cryptomunten, maar hij erkende dat het “geen geweldig nieuw” is.

LEES OOK: De gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried houdt zijn opties open door te stellen dat hij onschuldig is: wat betekent dat voor gedupeerde beleggers?