De Nederlandse Moccamaster is al jaren het populairste koffiezetapparaat in Scandinavië en wordt handgemaakt in het Utrechtse dorpje Amerongen.

Volgens Lars Akerlund, de man achter de New Yorkse koffieketen FIKA, is de Technivorm Moccamaster het beste koffiezetapparaat op de markt, zei hij tegen Business Insider. De koffie-ondernemer heeft ‘m zelf thuis ook.

De truc is dat de Moccamaster op bijna perfecte wijze filterkoffie fabriceert. Dat wil zeggen: met water dat consistent tussen de 92 en 96 graden is. En met precies de juiste doorlooptijd. Dan krijg je dus thuis de beste koffie ter wereld volgens Akerlund, ook al is dat via een filter en voor een prijs van 180 euro.

Het is geen toeval dat Akerlund de Moccamaster noemt als zijn favoriet. Akerlund heeft Scandinavische roots. Zijn bedrijf FIKA is met 17 nieuwe locaties in tien jaar tijd een van de snelst groeiende koffietenten in New York. De keten is geïnspireerd op het Zweedse dagritueel Fika, zoals een pauzemoment van werk daar wordt genoemd.

In Scandinavië, waar ze een hoge kwaliteit koffie belangrijk vinden, is de Moccamaster al jaren het populairste koffiezetapparaat. “In Scandinavië koopt men gerust een geel exemplaar voor Pasen, en een rode voor kerst, naast het doordeweekse apparaat”, vertelde algemeen directeur Ina ten Donkelaar begin 2016 tijdens een rondleiding door de fabriek aan de Stichtse Courant.

Nederlanders kiezen voor Nespresso of Senseo

De Moccamaster is in eigen land veel minder populair. Nederlandse huishoudens tappen vooral uit Nespresso’s en Senseo’s.

Dat was dat niet altijd het geval. Douwe Egberts (DE) maakte de Moccamaster eind jaren 1960 populair nadat industrieel ontwerper Gerard-Clement Smit het eerste model op de markt bracht. Nederlanders konden hun DE-zegels inwisselen voor de Moccamaster, die prominent in het spaarboekje werd gepromoot.

Smit is begin 2018 overleden op 87-jarige leeftijd, maar hield zich de afgelopen jaren nog steeds dagelijks bezig met het bedrijf Technivorm, dat het design van zijn druppelaars in 45 jaar amper heeft veranderd.

Toen DE in handen kwam van het concern Sara Lee, ging het samen met Philips stevig inzetten op de Senseo, dat een megasucces werd. De machine van Smit verhuisde naar de achterkant van het spaarboekje en kelderde in eigen land hard in populariteit.

Smit wilde in een artikel van zakenblad FEM Business uit 2008 weinig loslaten over de switch naar Senseo. "Nee, dat zou niet aardig zijn, hè? Douwe Egberts is nog steeds mijn beste klant in Nederland. Maar het is nu Sara Lee, niet het oude DE waar alles nog om koffie draaide."

Buitenlandse waardering

Akerlund en de Scandinaviërs zijn zeker niet de enige die de kwaliteit van de Moccamaster omarmen. In The New York Times en Wine Spectator kreeg het apparaat ook lovende recensies. Op Amazon geven 420 gebruikers het apparaat een gemiddelde van 4.4 uit 5 sterren.

Vooralsnog geen reden voor Douwe Egberts, dat tegenwoordig D.E. Master Blenders 1753 heet en in handen is van de Duitse investeerder JAB, om de Moccamaster weer een prominente plek te geven in het spaarboekje.

LEES OOK: Deze Nederlander wil met blockchain koffieboeren wél een eerlijke beloning geven