Iedere keer als ik op Schiphol mijn bagage inlever, vraag ik me af of er een strategie bestaat om je koffers zo snel mogelijk weer terug te krijgen.

Zou het bijvoorbeeld zo zijn dat als je heel vroeg incheckt, je koffer ook als eerste op de bagageband belandt op je bestemming? Of wordt je koffer dan ook als eerste in het vliegtuig gegooid en komt hij er dus als laatste weer uit?

Het antwoord: er valt geen peil op te trekken. Volgens Dennis Muller, woordvoerder bij Schiphol, is er geen strategie te verzinnen om je koffer iedere keer zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Er zijn namelijk ontzettend veel factoren die bepalen hoe je koffer in het vliegtuig en vervolgens op de bagageband belandt.

“De bagage gaat op Schiphol meestal niet los het vliegtuig in, maar wordt bij grote vliegtuigen in containers gedaan”, zegt hij tegen Business Insider. Die container wordt het vliegtuig in gereden. Maar bij kleinere vliegtuigen wordt de bagage met een kar naar het vliegtuig gereden, en wordt het vervolgens ingeladen. Van tevoren is moeilijk te zeggen op welke manier jouw koffer naar het vliegtuig wordt gebracht, dus je weet ook niet hoe hij wordt ingeladen.

Daar komt bij dat de bagage in het vliegtuig zo wordt verdeeld dat het vliegtuig recht hangt, zegt Muller. “Niet alle bagage komt dus in de voor- of achterkant van het vliegtuig terecht, de verdeling wordt zo gemaakt dat het gewicht evenredig is verdeeld.” Dus zelfs als je koffer als eerste het vliegtuig ingaat, is de kans groot dat-ie niet op z’n plek blijft liggen.

En maakt je vliegtuig een tussenlanding? "Dan moet er bagage uit en wordt de bagage die achterblijft opnieuw verdeeld", zegt Muller.

Daarnaast wordt op ieder vliegveld de bagage op een andere manier afgehandeld en weet je van tevoren dus niet wat je daar kunt doen om je bagage zo snel mogelijk terug te krijgen.

Piekmomenten

Zijn er dan dingen waar je wel zeker van kan zijn? Ja, zegt Muller. "We hebben op Schiphol bepaalde piekmomenten en het is dan bij de bagageafhandeling ook drukker." De middag is zo'n piekmoment, maar ook in de zomer zijn er een paar erg drukke vakantiedagen. Waarschijnlijk duurt het dan iets langer totdat je je bagage terug hebt.

Ook kun je erop gokken dat als je met een budgetmaatschappij vliegt, er wat minder mensen zijn die bagage inchecken. "Veel mensen nemen dan bagage mee in de cabine waardoor er minder bagage in het ruim ligt. Dan heb je je koffer dus sneller terug."

Meer over vliegen op Business Insider: