• Als je regelmatig vliegt, is er een aardige kans dat je al eens met een lijk in het vliegtuig hebt gezeten.
  • De bekendste codenaam zou Jim Wilson zijn.
  • Ook Hugo wordt gebruikt. Die naam is gevonden door de eerste letters te combineren van de woorden human gone

Het klinkt misschien angstaanjagend, maar als je regelmatig vliegt, is er een aardige kans dat je al eens met een lijk in het vliegtuig hebt gezeten.

Volgens schattingen worden er bijvoorbeeld vanuit Duitsland alleen al 30 tot 40 duizend lijken per jaar naar het buitenland worden gevlogen.

Sommige luchthavens, waaronder Schiphol, hebben zelfs hun eigen mortuaria. Vanaf Amsterdam worden elk jaar zo’n tweeduizend lijken per vliegtuig vervoerd.

Cabinepersoneel is discreet

Medewerkers van luchtvaartmaatschappijen weten goed hoe ze discreet met zulke situaties om moeten gaan. Om mededelingen te doen die zo min mogelijk de aandacht trekken, gebruiken ze codewoorden om de levenloze passagiers te omschrijven. Reiswebsite Travelbook noemt hier een paar voorbeelden van.

De bekendste codenaam zou Jim Wilson zijn. Die is gebaseerd op de American Airlines Jim Wilson Service, de dienst van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die het vervoer van overledenen verzorgt. Uitvaartkisten voor in vliegtuigen worden daar Jim Wilson Air Trays genoemd.

Hugo

Piloot en blogger Patrick Biedenkapp verklapt tegenover Travelbook nog een andere codenaam voor een lijk in een vliegtuig: Hugo. Die naam kan zowel slaan op een eerder overleden persoon die per vliegtuig vervoerd wordt, als op een passagier die tijdens de vlucht is overleden. De naam Hugo is gevonden door de eerste letters te combineren van de woorden human gone.

Hoor je tijdens je volgende vlucht het cabinepersoneel over Jim Wilson of Hugo praten? Kijk dan even goed om je heen, als je durft.

LEES OOK: De opmerkelijke teloorgang van de Airbus A380, het reusachtige vliegtuig dat 20 jaar te laat kwam

Bekijk de oorspronkelijke versie van dit artikel op Business Insider Deutschland