Koersherstel voor de Amsterdamse AEX-index en andere Europese aandelenindices vrijdag. Beleggers blijken gevoelig voor het Britse EU-referendum. Bij gokkantoren wordt de kans op een Brexit lager ingeschat.

De aandelenbeurzen in Europa gingen vrijdag eensgezind omhoog. Daarmee herstelden de graadmeters van de forse verliezen van eerder deze week.

Vooral de perikelen rondom het Britse referendum zorgden eerder in de week voor een mineurstemming. Maar door de moord op het Britse parlementslid Jo Cox lijkt de steun voor een Brexit iets tanende en dat zorgt voor wat meer rust onder beleggers.

Het donderdag vermoorde parlementslid Jo Cox was een fervent tegenstander van een Brexit en de financiële markten achten de kans nu wat groter dat de Britten voor een blijven in de EU zullen stemmen. Eerder wezen peilingen juist nog op een voorsprong voor het Brexit-kamp.

Campagnes EU-referendum paar dagen stil

De campagnes zijn van beide kanten stilgelegd. De campagne van het Blijven-kamp dat Groot-Brittannië binnen de Europese Unie wil houden, wordt uitgesteld tot zondag. Nadat Labour had aangegeven niet eerder dan maandag weer campagne te voeren, besloot ook de rest van het Remain-kamp de activiteiten op te schorten.

De voorstanders van een zogeheten Brexit, waarover donderdag 23 juni een referendum wordt gehouden, hebben nog niet gemeld of ook zij wachten met campagne voeren.

Gokkantoren: Brexit kans 34 procent

Bij de Britse gokkantoren was het geboden rendement voor inzetten op de Brexit vrijdag een stuk hoger, dan het geboden rendement voor inzetten op winst van het Remain-kamp.

Op de site Oddschecker, die een gemiddelde van diverse gokkantoren bijhoudt, viel te lezen dat inzet van 2 Britse pond op 'Blijven' bij een juiste voorspelling 1 Pond extra oplevert, een rendement van 50 procent. De inzet van 4 Pond op 'Vertrekken' levert 7 Pond extra op, ofwel een rendement van 175 procent.

Omgerekend naar waarschijnlijkheden stond 'Remain' vrijdag op ongeveer 66 procent, tegen 34 procent voor 'Leave'.

AEX plust, banken aan kop

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,8 procent op 421,77 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 615,87 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt lieten de graadmeters winsten tot 1,2 procent zien.

ING Groep was met een winst van 3,1 procent de sterkste stijger in de AEX. Ook andere financiële fondsen deden het goed. Zo won Aegon 2 procent en ging ABN AMRO 1,2 procent vooruit. Delta Lloyd klom in de MidKap 4,3 procent.

Banken en verzekeraars kregen de afgelopen dagen, toen een Brexit steeds waarschijnlijker leek, juist klappen. Beleggers vreesden dat de financiële sector het meest last zal hebben van een vertrek van de Britten uit de Europese Unie, vanwege de onzekerheid rond de status van de Londense City.

Euronext zet zich in ieder geval schrap voor een hectische week op de aandelenmarkten. De uitbater van onder meer de beurs in Amsterdam verwacht hoge volumes en een wisselvallig koersverloop rond het referendum op 23 juni.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl