De verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 13 jaar moet verboden worden. Dat bepleitte kinderarts Rolf Pelleboer, voorzitter van de kinderartsenvereniging, zondag in het tv-programma Zapp Weekjournaal.

Hij vergelijkt de drankjes met alcohol en tabak, waar al een leeftijdsgrens voor bestaat. De kinderartsen maken zich zorgen omdat ze steeds vaker kinderen tegenkomen die ziek zijn geworden van de drankjes, die onder meer veel suiker en cafeïne bevatten.

Op 140 middelbare scholen zijn energiedrankjes al verboden, maar in de winkel kunnen kinderen ze gewoon kopen. “Dit spul is helemaal niks”, zegt Pelleboer. “Het is troep.” De kinderarts roept minister Schippers van Volksgezondheid op het verbod bij wet te regelen.

Advies Voedingscentrum

De energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van kritiek. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding krijgen het advies niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten nemen, stelt het centrum. De GGD hield eerder al eens een pleidooi om de energydrinks uit de schappen te weren.

De Nederlandse vereniging van kinderartsen riep eerder op om tieners die zich bij huis-, kinder- of schoolarts melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten voortaan standaard te controleren op het gebruik van energiedrankjes. De organisatie denkt dat deze klachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes.

Uit de schappen in Groot-Brittannië

Vorig jaar stopte één van de grootste supermarktketens van Groot-Britannië met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen en jongeren onder de 16 jaar. De directie van Morrisons (meer dan 500 filialen) was bezorgd over de "gevolgen die de drankjes met enorm veel cafeïne mogelijk op kinderen hebben", aldus een woordvoerder destijds.

In de winkels in Glasgow, Dorset, Leeds, Cheshire, Staffordshire en Suffolk is het verbod van kracht en moeten jonge mensen met een identiteitsbewijs kunnen aantonen dat zij de minimumleeftijd al hebben bereikt. Het gaat om blikjes van de merken Red Bull, Monster en Relentless, elk met zeker 320 milligram cafeïne per liter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl