De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moet voor zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Vietnam ruim 3.200 kilometer en tweeënhalve dag per trein reizen.

Waarschijnlijk omdat hij uit angst voor gezichtsverlies niet aan China wil vragen hem een vliegtuig te lenen.

Kim stapte zaterdagavond op het station van Pyongyang in zijn gepantserde trein en komt naar verwachting dinsdag aan in de Vietnamese hoofdstad Hanoi waar een dag later zijn topontmoeting met Trump plaatsvindt.

Lees meer: Een uniek inkijkje in de kogelvrije privétrein van Kim Jong-un

Kim reed zaterdagavond laat door de Chinese grensstad Dandong, meldde persbureau AP. Zijn reis gaat door het zuidoosten van China, alvorens hij uiteindelijk uitkomt in Hanoi. Maandagmiddag lokale tijd passeerde hij volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap de Chinese stad Hengyang.

kim jong un pyongyang hanoi map

Foto: Google Maps/INSIDER

De reis is minstens 3.200 kilometer lang. Hoe het laatste deel van zijn reis eruitziet, is niet helemaal duidelijk. The New York Times meldde zondag dat Kim aan de grens tussen China en Vietnam uit zou moeten stappen om de laatste ongeveer 165 kilometer met de auto af te leggen.

Lees ook op Business Insider

Hoewel de meer dan twee dagen durende treinreis Kim ongetwijfeld een prachtige blik geeft op Chinese steden en landschappen kiest hij hoogstwaarschijnlijk niet uit toeristische overwegingen voor zijn trein als vervoermiddel. Volgens analisten heeft het meer te maken met trots.

Kim Jong Un train

Foto: De gepantserde trein van Kim afgelopen maart in Peking. Bron: Jason Lee

Afgelopen jaar leende Kim een Boeing 747 van de Chinese staatsluchtvaartmaatschappij Air China voor zijn trip naar Singapore waar hij Trump voor het eerst ontmoette.

Zijn eigen veertig jaar oude Sovjet-toestel Iljoesjin Il-62 werd te onveilig geacht voor de reis.

kim jong un air china singapore

Foto: Kim verlaat het Air China-toestel in Singapore voor zijn top met Trump in juni 2018. Bron: Ministerie van Communicatie en Informatie van Singapore via AP.

Het feit dat Kim afgelopen juni gebruik moest maken van een Chinees toestel geeft aan hoe afhankelijk hij is van China. Maar de Noord-Koreaanse leider was niet blij met de opmerkingen die daarover werden gemaakt, vertelde Noord-Korea-expert Cheng Xiaohe van de Renmin Universiteit in Beijing tegen The New York Times.

“Hij wilde voor de wereld verborgen houden hoe zwaar afhankelijk hij is van China, maar hij stond op de luchthaven van Singapore wel te zwaaien voor een Chinese vlag op een Chinees vliegtuig”, zei Cheng tegen The Times.

Of Kim vanuit Vietnam ook weer met zijn trein terugreist naar Noord-Korea is niet duidelijk.

Lees meer: