Kim Jong-un was eerder deze week op bezoek in China, zijn eerste officiële trip buiten Noord-Korea als leider van het land.

Het bezoek werd pas officieel bevestigd nadat hij alweer naar huis vertrokken was, maar er was één hele grote hint voor zijn aanwezigheid: zijn persoonlijke trein die in Peking was aangekomen.

Er is niet veel bekend over de familietrein van Kim, maar uit eerdere beelden bleek dat hij is gevuld met geïmporteerde Franse wijnen, flatscreen-tv’s en luxe leren stoelen.

Een aantal foto’s van de Noord-Koreaanse staatsmedia en van andere bronnen geven een uniek inkijkje:


De 21 wagons tellende trein kwam maandagavond Peking binnen. Noord-Korea-kenners herkenden de groene trein met gele horizontale strepen onmiddellijk. Zowel Kim Jong-un als zijn vader Kim Jong-il hebben er eerder mee gereisd.

Foto: Beelden van de trein van Kim Jong-un in Peking. Bron: NBC News/YouTube

De aankomst van de trein gooide maandag de hele dienstregeling in de regio overhoop. Toen Kim Jong-il vroeger met de trein reisde werden alle andere lijnen afgesloten, zodat niemand hem in de weg zou kunnen rijden.

Foto: Kim Jong-un zwaait vanuit zijn trein in China. Het is niet duidelijk of deze foto genomen is bij zijn aankomst of vertrek. Bron: KCNA/Reuters

Bron: The Chosun Ilbo


De gemiddelde snelheid van de trein bedraagt slechts 60 km/h, waarschijnlijk omdat elke wagon kogelvrij is en de trein daardoor veel zwaarder maakt.

Foto: De trein van toen nog Kim Jong-il op een station in de Russische stad Oelan-Oede in augustus 2011. Bron: Anna Ogorodnik/AP

Bron: The Chosun Ilbo, The New York Times


De trein heeft ook een trap met een rode loper waarmee de leider aan boord kan gaan. Het is niet bekend of Kim Jong-un die gebruikt heeft tijdens zijn trip naar China.

Foto: Kim Jong-il gaat aan boord van de trein op het station van Boereja in Siberië in augustus 2011. Bron: IA Port Amur, www.portamur.ru/AP

In één van de wagons staan roze leren stoelen met kleine houten tafels er tussen. Hier Kim met zijn vrouw Ri Sol-ju en een aantal overheidsfunctionarissen.

Foto: KCNA

De wagon lijkt lang genoeg om minstens 20 mensen te kunnen herbergen.

Foto: KCNA/Reuters

Behalve de kleur van de stoelen lijkt het interieur van de treinwagons nauwelijks veranderd sinds de regeerperiode van Kim Jong-il. Dit YouTube-filmpje uit 2011 laat zien hoe de trein er vroeger uitzag van binnen.


De overleden Kim Jong-il had een flatscreen-tv, een houten bureau en een computer in één van zijn wagons. Het bureau en de computer staan nu in zijn mausoleum in Pyongyang. Het is niet bekend waar de televisie is.

Foto: Curtis Melvin/YouTube

Bron: The New York Times


Kim Jong-un doet ook officieel zaken aan boord van de trein. Dit screenshot van een filmpje uit 2015 laat zien hoe Kim Jong-un bestuurders toespreekt in een witte conferentieruimte tijdens een binnenlandse trip.

Foto: Noord-Koreaanse staatsmedia/YouTube

In tegenstelling tot zijn vader lijkt Kim Jong-un liever Apple MacBooks te gebruiken dan desktop-computers.

Foto: Screenshot uit een filmpje van 2015. Bron: Noord-Koreaanse staatsmedia/YouTube/Business Insider

Van Kim Jong-un is bekend dat hij een fan is van Apple.


De overleden Kim Jong-il reisde in grote weelde. Hij vulde zijn trein met rode Bordeaux en Bourgondische wijnen, zilveren eetstokjes en wat hij verder maar had aangeschaft van over de hele wereld. Dat vertelde de Russische bestuurder Konstantin Poelikovski, die met de Noord-Koreaanse leider reisde aan het begin van de eeuw toen de rest van Noord-Korea afhankelijk was van humanitaire hulp na jaren van hongersnood.

Foto: Kim Jong-il en Konstantin Poelikovski vlakbij Wladiwostok in juli 2001. Bron: Igor Kochetkov/AP

Bron: The New York Times


"Je kon aan boord elk gerecht bestellen uit de Russische, Chinese, Koreaanse, Japanse en Franse keuken", zei Poelikovski. Dit ongedateerde filmpje laat een deel van de dinerwagon zien ten tijde van de regeerperiode van Kim Jong-il. Sindsdien zou die zijn vernieuwd.

 

Bron: The New York Times


Het is niet duidelijk of Kim Jong-un de trein ook zo volstouwt met luxe goederen als zijn vader deed. Maar hij staat niet bekend om zijn zuinigheid, zo houdt hij van Zwitserse kaas, Cristal champagne en Hennessy cognac.

Foto: Kim proost met de Chinese president Xi Jinping in Peking. Bron: KCNA/via Reuters

Bron: The New York Times