• Restaurantketen KFC gaat deze herfst in Moskou kipnuggets testen die zijn gemaakt met 3D-bioprinttechnologie.
  • Volgens KFC smaken de in het laboratorium gemaakte kipnuggets vrijwel hetzelfde als de originele, maar zijn ze een stuk milieuvriendelijker.
  • KFC is de eerste grote fastfoodketen die dergelijke kunstmatige kipnuggets gaat verkopen.

KFC gaat deze herfst in Moskou kipnuggets testen die zijn gemaakt met 3D-bioprinttechnologie. De restaurantketen werkt samen met 3D Bioprinting Solutions om in een laboratorium nuggets te kunnen maken van kippencellen en plantaardig materiaal. Daardoor hoeven er geen kippen meer geslacht te worden.

3D Bioprinting Solutions gebruikt al langer 3D-printtechnologie om biologisch materiaal te combineren tot medicijnen, tissues en zelfs organen. De ‘geprinte’ kipnuggets zullen volgens KFC vrijwel hetzelfde smaken als de originele nuggets, maar zijn een stuk dier- en milieuvriendelijker.

KFC is de eerste grote fastfoodketen die in het laboratorium gemaakte kipnuggets gaat verkopen.

“Kunstmatige vleesproducten zijn de volgende stap in de ontwikkeling van ons concept voor het ‘restaurant van de toekomst'”, zegt CEO Raisa Ployakova van KFC Rusland. “Ons experiment om 3D-bioprinttechnologie te gebruiken voor het maken van kipproducten kan verschillende wereldwijde problemen oplossen.”

Medeoprichter Yusef Khesuani van 3D Bioprinting Solutions zegt te hopen dat de samenwerking met KFC de opkomst van dergelijk kweekvlees zal versnellen en het veel breder verkrijgbaar maakt.

Hoewel het nog niet veel wordt toegepast, wordt er veel onderzoek gedaan naar het kweken van vlees in laboratoria en fors in geïnvesteerd. Zo haalde de Amerikaanse startup Memphis Meats bij de laatste investeringsronde 161 miljoen dollar op en grote investeerders zoals CPT Capital hebben flinke bedragen gestoken in Impossible Foods en Beyond Meat.

KFC gaat ook de in samenwerking met Beyond Meat ontwikkelde Beyond Fried Chicken verkopen in 50 Californische restaurants na succesvolle tests in Nashville, Atlanta en Charlotte.

Lees meer over de productie van vleesalternatieven: