Het Franse energieconcern EDF heeft interesse om een kerncentrale te bouwen in Nederland. Het bedrijf heeft contact met het kabinet en volgt de maatschappelijke discussie op de voet.

“Het is aan jullie regering om een plek aan te wijzen. Wij vinden het vooral belangrijk dat de mensen in de omgeving het zien zitten”, zegt EDF-topman Vakis Ramany tegen het AD.

Regeringspartijen VVD en CDA denken al langer dat kernenergie onmisbaar is om de energievoorziening in Nederland volledig CO2-neutraal te maken.

Het Franse energieconcern EDF is “zeer geïnteresseerd” in het bouwen van een nieuwe kerncentrale in Nederland. Dat heeft een topman van het concern gezegd in gesprek met het AD.

“Nederland heeft al ruim een jaar onze warme belangstelling. Wij volgen de maatschappelijke en parlementaire discussie op de voet”, geeft Vakis Ramany, vicepresident van EDF en verantwoordelijk voor de nieuwe, internationale nucleaire projecten van het bedrijf, aan in de krant.

“We hebben vorig jaar op de algemene conferentie van het Internationaal Atoom Energie Agentschap in Wenen met enkele vertegenwoordigers van jullie regering gesproken en contact gehouden.”

De Fransen dachten tien jaar terug al aan het bouwen van een tweede kerncentrale bij Borssele. Maar omdat de energiemarkt instortte is het daar nooit van gekomen. “We kennen Borssele dus goed. Maar het is aan jullie regering om een plek aan te wijzen. Wij vinden het vooral belangrijk dat de mensen in de omgeving het zien zitten.”

Klimaatdoelen halen met kernenergie

Ramany ging in de krant ook in op een eerder dit jaar voorgesteld plan van de VVD in Noord-Brabant om een kerncentrale naar de provincie te halen. "Wij houden dat in de gaten. Ik snap het goed. Een kerncentrale zorgt voor investeringen en banen, het is een enorme boost voor de lokale economie."

Ook zou de komst van een kerncentrale in de ogen van EDF kunnen helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Vanwege die doelen dient het gebruik van fossiele energie vervangen te worden door alternatieven waarbij er niet massaal broeikasgassen worden uitgestoten.

Lees meer: Hebben we echt nieuwe kerncentrales nodig om de klimaatdoelen te halen? Dit doen de landen om ons heen

Regeringspartijen VVD en CDA denken al langer dat kernenergie onmisbaar is om de energievoorziening in Nederland volledig CO2-neutraal te maken. Een recent rapport van onderzoekers van het in nucleaire energie gespecialiseerde adviesbureau ENCO laat zien dat kernenergie een rol kan vervullen als energiebron voor Nederland in 2040.

De onderzoekers stellen in het rapport dat kernenergie niet duurder is dan energie uit wind en zon indien de systeemkosten van groene stroom, zoals de extra netwerkkosten en de aansluitingskosten, op dezelfde manier worden meegeteld als bij kernenergie.

Overigens vindt EDF het wel belangrijk dat er eerst goede afspraken gemaakt worden met de regering over de prijs van de energie die een eventueel te bouwen kerncentrale zou gaan leveren.

Een werkende kerncentrale kan nog jaren duren

VVD-Kamerlid Mark Harbers zwengelde in september de discussie nog eens aan door in het AD te roepen dat er 3 tot 10 nieuwe centrales nodig zijn in Nederland.

"Als we in Nederland de komende jaren niet aan kernenergie gaan, kun je net zo goed je handtekening onder de klimaatdoelen voor Parijs van 2050 weghalen", aldus Harbers, die wil dat rond 2025 de eerste schop de grond in gaat.

Harbers vindt ook dat de overheid bij moet bijspringen bij de kosten. “Ik zeg niet dat we dat hele bedrag als overheid moeten ophoesten. Maar net als dat we jarenlang de bouw van windmolens hebben gesubsidieerd, kunnen we dat ook bij kerncentrales doen.’’

Mocht de Nederlandse overheid het inderdaad mogelijk maken voor EDF om een kerncentrale aan te leggen, kan het nog jaren duren voor de centrale in bedrijf is. Dat hele proces duurt volgens Ramany al gauw tien tot vijftien jaar, geeft hij aan in het AD.

EDF heeft in Frankrijk achttien kerncentrales. Daarnaast werkt het bedrijf aan de komst van een nieuwe generatie veilige centrales in diverse landen.

LEES OOK: 19 adembenemende foto’s die laten zien hoe Tsjernobyl er 34 jaar na de explosie uitziet