Mensen die geen mogelijkheid hebben hun woning te verduurzamen, bijvoorbeeld huurders met een huisbaas die dat weigert, mogen er niet op achteruitgaan door de energiemaatregelen uit het Klimaatakkoord. De Tweede Kamer staat unaniem achter een oproep van die strekking van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Het kabinet wil de belasting op gas de komende jaren verhogen, terwijl de heffing op elektriciteit juist omlaag gaat. Dat moet mensen ertoe aansporen hun woning beter te isoleren, te kiezen voor een elektrische kookplaat in plaats van een gasfornuis, en voor bijvoorbeeld een warmtepomp in plaats van een cv-ketel.

Lees meer: Belasting op gas gaat omhoog, stroom wordt goedkoper – hier moet je op letten om te weten of je energierekening daalt in 2020

Asscher wees erop dat mensen in een huurwoning daarbij sterk afhankelijk zijn van de bereidwilligheid van hun huisbaas. Ook mensen die een slecht geïsoleerde corporatiewoning hebben gekocht, dreigen volgens de PvdA het kind van de rekening te worden, net als mensen die aangesloten zijn op een warmtenet waarvan de tarieven gekoppeld zijn aan de gasprijs.

Het kabinet heeft voor de maatregelen die voortvloeien uit het Klimaatakkoord de steun nodig van de PvdA of GroenLinks om ze door de Eerste Kamer te loodsen. Asscher maakte woensdagavond in een Kamerdebat duidelijk dat zijn partij niet van plan is te tekenen bij het kruisje. Hij eiste harde garanties dat kwetsbare groepen worden ontzien.

Op hulp van de rechterflank hoeft de coalitie niet te rekenen. PVV en Forum voor Democratie vinden de klimaatplannen op voorhand weggegooid geld en zouden die het liefst in de prullenmand gooien.

Lees meer over het Klimaatakkoord: