Kamala Harris en Mike Pence, de kandidaten voor het vicepresidentschap bij de Amerikaanse verkiezingen, hebben woensdag een stevig, maar ordelijk debat gevoerd.

Harris noemde Trumps aanpak van het coronavirus de grootste mislukking in de presidentiële geschiedenis.

Volgens Pence ondermijnt Harris het vertrouwen van Amerikanen in een coronavaccin.

Het verkiezingsdebat tussen tussen de Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris en haar Republikeinse tegenstander Mike Pence is stukken ordentelijker verlopen dan het eerste presidentiële debat vorige week.

De ‘running mates’ van president Donald Trump en Joe Biden, de Democratische kandidaat, botsten in Salt Lake City meerdere keren over de aanpak van het coronavirus door de regering-Trump.

Pence en senator Harris voerden onder meer strijd over het coronabeleid van de Amerikaanse regering, politiegeweld, de economie en de gevolgen van klimaatverandering. Doordat Trump (74) onlangs het virus opliep en zowel hij als Biden (77) door hun leeftijd tot de risicogroep behoren in de coronacrisis, was het voor beide vicepresidentskandidaten zaak te laten zien dat zij de teugels kunnen overnemen, mocht de president wegvallen.

Na het chaotisch verlopen debat tussen Trump en Biden, waarschuwde moderator Susan Page beide kandidaten dat zij de regels streng zou handhaven. “We willen een levendig debat. Maar Amerikanen verdienen een beschaafde discussie”, zei Page.

De gemoederen liepen hier en daar echter wel degelijk op. Pence viel Harris en Page herhaaldelijk in de rede, maar niet op een schaal zoals Trump dat vorige week bij Biden deed.

Harris en Pence botsen over corona-aanpak

Harris stelde dat de aanpak van het coronavirus door de Amerikaanse regering "de grootste mislukking" is in de presidentiële geschiedenis van de Verenigde Staten.

Foto: EPA. Senator Kamala Harris
Foto: EPA. Senator Kamala Harris

Volgens Harris waren de vicepresident en de president op de hoogte van de ernst van de pandemie. "Ze wisten dat het dodelijk was, dat het viraal was en effect had op jongeren. Ze wisten wat er gebeurde en hebben u niets verteld. Ze wisten het en hebben het verdoezeld. En ondanks dat alles hebben ze nog steeds geen plan."

Pence reageerde dat Trump vanaf "dag een" werk heeft gemaakt van het bestrijden van de uitbraak. "Voordat er meer dan vijf gevallen bekend waren in de Verenigde Staten, allemaal mensen die terugkwamen uit China, heeft president Trump iets ongekends gedaan: hij schortte het vliegverkeer vanuit China, de tweede economie in de wereld op. Joe Biden was daar tegen. Hij zei dat het racistisch was en hysterisch."

Bron: Reuters. Vicepresident Mike Pence.
Bron: Reuters. Vicepresident Mike Pence.

Volgens Pence heeft het handelen van Trump in het begin van het jaar juist honderdduizenden levens gered. "We konden in die tijd het testbeleid heruitvinden. Er zijn er nu 115 miljoen uitgevoerd. We konden miljarden hulpmiddelen leveren aan doktoren en verplegers."

Pence betichtte Harris ervan het vertrouwen onder het Amerikaanse volk in de ontwikkeling van een coronavaccin te ondermijnen. Pence herhaalde eerdere uitspraken van president Donald Trump dat er nog voor het eind van dit jaar een vaccin beschikbaar zal zijn.

"We gaan binnen recordtijd een vaccin hebben", zei Pence tijdens het debat tussen de vicepresidentskandidaten. Volgens de 'running mate' van Trump bevinden vijf bedrijven zich in de laatste testfase.

"Het feit dat u blijft doorgaan met het ondermijnen van het publieke vertrouwen in een vaccin, als het vaccin vrijkomt onder de regering-Trump, is naar mijn mening gewetenloos", aldus de vicepresident tegen senator Harris.

Pence reageerde op een uitspraak die Harris kort daarvoor deed over een coronavaccin. Ze verklaarde "de eerste in de rij te zijn", mochten deskundigen adviseren dat het veilig is het middel te gebruiken. "Maar als Donald Trump ons zegt het te nemen, dan zal ik dat niet doen."

Pence verwijt Biden te aardig te zijn voor China

Wat betreft het buitenlandse beleid noemde Pence Biden een "cheerleader" voor het communistische Chinese regime. Pence stelde dat onder Biden als vicepresident 200.000 banen verloren zijn gegaan.

Pence reageerde daarmee op een uitspraak van Harris dat president Trump de handelsoorlog met China verloren heeft. Als gevolg daarvan zijn 300.000 banen in de industrie verdwenen, zei senator Harris, en hebben steeds meer boeren met faillissementen te maken.

"We zitten in een industriële crisis", stelde Harris. "Er zijn schattingen dat aan het einde van de termijn van deze regering er meer banen verloren zullen zijn gegaan dan onder welke andere ook. Dit is waar de economie nu staat en dat komt door de catastrofe en het falende leiderschap van deze regering."

"De handelsoorlog met China verloren? Joe Biden heeft die nooit gevochten", reageerde Pence. "Hij is de afgelopen decennia een cheerleader geweest voor communistisch China." De vicepresident trok net als eerder op de avond de juistheid van de beweringen van Kamala in twijfel.

"U hebt recht op uw eigen mening, maar niet op uw eigen feiten", zei Pence. "Onder vicepresident Biden zijn 200.000 banen in de industrie verloren gegaan. President Obama zei zelf dat die niet meer terug zouden komen." In de eerste drie jaar onder de regering-Trump zouden er volgens Pence juist 500.000 werkplekken zijn gecreëerd.

Harris hamert op belastingaangifte Trump

Harris maakt een punt van de belastingaangifte van president Trump. De Amerikaanse burgers hebben het recht te weten aan wie Trump geld verschuldigd is, stelt vicepresidentskandidaat Kamala Harris verwijzend naar financiële gegevens van Trump die The New York Times onlangs publiceerde.

"We weten nu dat Donald Trump geld verschuldigd is en voor honderden miljoenen aan schulden heeft", zei Harris in het debat met vicepresident Mike Pence over de onthullingen. "Het zou heel goed zijn om te weten aan wie de president van de Verenigde Staten en de opperbevelhebber geld verschuldigd is."

Pence stelde ontwijkend dat Trump "stapels" financiële opgaven heeft vrijgegeven en prees diens economische beleid.

"Joe Biden gaat uw belastingen vanaf dag één verhogen", zei Pence niet veel later. Harris riposteerde dat het tegendeel waar is. "Joe Biden zal voor niemand die minder dan 400.000 dollar per jaar verdient de belastingen verhogen", aldus de Democratische senator.

Hilariteit om vlieg op het hoofd van Pence

Pence kreeg in het debat met Harris met een ongewenste gast te maken. Een grote vlieg kwam gedurende de confrontatie in Salt Lake City op zijn hoofd zitten. Dit tot hilariteit van veel mensen op sociale media.

Foto: Reuters. Een vlieg landde op het hoofd van Mike Pence.
Foto: Reuters. Een vlieg landde op het hoofd van Mike Pence.

Pence sprak tijdens het debat over raciale ongelijkheid en politiehervormingen, toen de vlieg de twee plexiglas platen die vanwege het coronavirus op het podium stonden wist te ontwijken en op het hoofd van de Republikein landde. Daar bleef het insect twee volle minuten zitten.

"Dit is een heel belangrijk debat, maar niemand gaat iets hiervan onthouden behalve die vlieg", schreef een kijker op Twitter. "Die vlieg zat lang in het haar van Pence", stelde Jason Kander, een oud-overheidsfunctionaris uit Missouri. "Hij zou in quarantaine moeten."

Ook het Twitteraccount van Biden reageerde op het voorval. "Doneer vijf dollar om deze campagne te laten vliegen", aldus Biden.

Ook plaatste zijn account een foto met een vliegenmepper met de tekst "laat dit debat niet wegzoemen".

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, deed ook een duit in het zakje. "Deze verkiezing vliegt voorbij", tweette ze. "Zorg ervoor dat je een plan maakt om te gaan stemmen."

Ook president Trump liet op Twitter van zich horen over het debat, maar dan niet over de vlieg. "Mike Pence doet het geweldig, zij is een blundermachine", schreef de president over het debat. "Mike Pence heeft ruimschoots gewonnen!"

LEES OOK: Vertrouwelingen van Trump vragen zich af of zijn beoordelingsvermogen wordt beïnvloed door medicijngebruik tijdens Covid-behandeling