Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat deze week weer aan het werk.

De D66-bewindsvrouw zat een halfjaar ziek thuis na complicaties na een operatie aan haar bijholtes.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken blijft namens D66 voorlopig vicepremier.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat deze week weer aan het werk. Dat bevestigt het ministerie, na berichtgeving van De Telegraaf.

Ollongren was maanden uit de roulatie, in verband met complicaties na een operatie.

De D66-minister onderging kort na de zomer een operatie aan haar bijholtes, maar vanwege complicaties was ze lang afwezig. Vorige maand was ze al weer af en toe op Binnenlandse Zaken. Wanneer de minister precies weer aan het werk gaat, denkt het ministerie dinsdag te kunnen zeggen.

Tijdens Ollongrens afwezigheid werden haar taken waargenomen door een aantal collega’s uit het kabinet.

Staatssecretaris Raymond Knops werd op Binnenlandse Zaken gepromoveerd tot minister, en een deel van Ollongrens portefeuille werd ondergebracht bij staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die minister van Milieu en Wonen werd. Minister Ank Bijleveld kreeg de verantwoordelijkheid over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Deze 'stoelendans' wordt deze week weer teruggedraaid, aldus het ministerie.

Ollongrens partijgenoot Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijft voorlopig nog even vicepremier. Dat komt omdat hij volledig is ingewerkt in het coronadossier. Op een nog nader te bepalen tijdstip neemt Ollongren het vicepremierschap weer op zich.

In een brief aan D66-leden schrijft Ollongren dat het een lastige tijd voor haar is geweest. "De afgelopen maanden waren niet makkelijk. Het medische traject en het herstel duurden langer dan verwacht en gingen gepaard met ups en downs."

Lees meer over Nederlandse politici: