Door langere afwezigheid van de zieke minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gaat haar ministerie en het kabinet flink op de schop. Haar taken worden door andere bewindslieden overgenomen.

Tegelijkertijd komt er een eigen minister voor Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven. Zij is nu staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Milieu en wonen staan centraal door de stikstof- en PFAS-crisis. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vervangt Ollongren als vicepremier namens haar partij D66. De nieuwe taakverdeling zal in ieder geval tot het kerstreces duren.

Ollongren herstelt van een medische ingreep aan de bijholtes. Door een medische complicatie duurt dat veel langer. Ze is nu tijdelijk ontheven van haar functies door de koning. De staatssecretaris van het ministerie, Raymond Knops, wordt haar opvolger. Hij nam de afgelopen weken haar taken al over. Er komt voor zijn post als staatssecretaris geen vervanger.

De ministers Knops en Van Veldhoven worden vrijdagmiddag op paleis Huis ten Bosch beëdigd. Van Veldhoven wordt minister op zowel Binnenlandse Zaken als Infrastructuur en Waterstaat.

Minister van Defensie Ank Bijleveld krijgt van Binnenlandse Zaken de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst onder haar hoede.

Lees meer over Nederlandse politici:

Lees ook op Business Insider