• Een fotograaf van persbureau AFP heeft woensdag een beangstigende foto gemaakt in de Afghaanse hoofdstad Kabul.
  • Op het beeld loopt een Talibanstrijder langs een schoonheidssalon met een bekladde poster met een vrouw erop.
  • Afghaanse vrouwen zijn bang dat ze onder de Taliban weer streng worden onderdrukt.

De Taliban hebben na meer dan twintig jaar weer het grootste deel van Afghanistan onder controle. Daardoor zijn vrouwen in het land bang voor nieuwe onderdrukking. Bekladde posters met vrouwen erop onderstrepen die angst.

AFP-fotograaf Wakil Kohsar maakte woensdag een serie foto’s van een schoonheidssalon in de hoofdstad Kabul. Daarop is te zien hoe posters met vrouwen erop zijn beklad met verfspuitbussen.

Journalist Lotfullah Najafizada deelde vlak voordat de Taliban Kabul innamen al een foto van een Afghaanse winkeleigenaar die afbeeldingen van vrouwen overschilderde.

De Taliban waren tussen 1996 en 2001 aan de macht in Afghanistan. Hun regime stond bekend als streng islamitisch. Volgens de sharia-wetgeving mochten vrouwen niet zonder man het huis verlaten en moesten ze een boerka dragen. Meisjes van boven de 10 mochten niet meer naar school.

Afghaanse vrouwen zijn bang dat hun rechten nu opnieuw ingeperkt worden. Een hooggeplaatste Taliban-medewerker zei woensdag tegen persbureau Reuters dat groep islamitische geleerden moet beslissen of vrouwen een hoofddoek of boerka moeten dragen en of ze naar school en werk mogen.

In veel gebieden buiten hoofdstad Kabul komen verhalen naar buiten dat vrouwen niet meer mogen werken en niet meer alleen over straat mogen. Ook zouden vrouwen in elkaar worden geslagen als ze dit toch doen.

Lees meer over de Taliban: