• In de strijd tegen het coronavirus worden tot 1 juni alle bijeenkomsten in Nederland verboden, ook die met minder dan honderd personen, maakte minister Ferd Grapperhaus maandagavond bekend.
  • Winkels kunnen op straffe van hoge boetes worden verplicht een scherper deurbeleid te gaan voeren om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar komen
  • Ook kan de politie ingrijpen als mensen buiten in de openbare ruimte geen 1,5 meter afstand van elkaar houden en daar boetes tot 400 euro voor uitdelen.
  • Premier Rutte ergert zich aan mensen die zich niet aan de voorschriften houden en al helemaal aan ‘schijt-aan-corona-feestjes’.

Het kabinet heeft strengere maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden. Zo zijn tot 1 juni alle bijeenkomsten verboden, komen er boetes voor mensen die geen 1,5 meter afstand houden en moeten winkels een scherper deurbeleid gaan voeren.

Het verbod op bijeenkomsten gold tot nu toe tot 6 april en pas vanaf honderd personen, maar die grens is losgelaten, maakte minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagavond bekend op een persconferentie.

De maatregel “zal voor sommigen hard aankomen”, verwacht Grapperhaus. “Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren.”

Het kabinet heeft gekozen voor 1 juni als afloopdatum, omdat het dan direct duidelijk is. Er is dan ook direct uitsluitsel voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister. Volgens hem geeft dat nu voor iedereen duidelijkheid en rust.

Premier Rutte ergert zich dood aan 'schijt-aan-coronafeestjes'

Premier Rutte zei voorafgaand aan de aankondiging van Grapperhaus zich dood te hebben geërgerd aan de mensen die dit weekend massaal naar buiten zijn gegaan en ondanks alle dringende oproepen geen anderhalve meter afstand hielden. Ook sprak hij zijn afkeur uit over 'schijt-aan-corona-feestjes'.

Ook minister Ferd Grapperhaus sprak van "een slordige, laconieke en asociale manier van omgaan met maatregelen." Naast het verbod op bijeenkomsten tot 1 juni gaf de minister ook aan dat burgemeesters meer handhavingsmogelijkheden krijgen en er ook hoge boetes komen te staan op overtreding van de voorschriften.

Zo mag de politie ingrijpen als groepen van drie of meer personen geen 1,5 meter afstand houden en daar boetes tot 400 euro voor uitdelen. Ook kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen, zoals bijvoorbeeld stranden, parken en campings.

Kapperszaken en nagelsalons gaan dicht

Winkels kunnen ook verplicht worden een "scherp deurbeleid te voeren" om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. "Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden", zegt Grapperhaus. Verder wordt kapsalons en nagelstylisten gevraagd hun deuren te sluiten. Het kabinet wil dat de salons in elk geval tot 6 april dichtgaan.

Ook de quarantaineregel wordt aangescherpt, maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend: "Als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis." Daarnaast wordt mensen dringend aangeraden thuis maximaal drie bezoekers te ontvangen en ook dan minimaal 1,5 meter afstand te houden.

Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat volgens de premier niet aan de orde. Als de aanvullende en strengere maatregelen die nu zijn aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen niet werken, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei Rutte. "Ik hoop dat dat niet nodig is."

Lof voor de vele mensen die zich wel aan de afspraken houden

Naast de kritiek op mensen die zich weinig aantrekken van hygiëne-adviezen tegen het coronavirus, geeft het kabinet een pluim aan de "meesten" die zich wel houden aan de afspraken.

Veel mensen houden zich wel aan de richtlijnen, constateert Rutte. Dat ziet hij aan de "lege straten, kantoren, snelwegen, perrons. Ik denk dat de boodschap bij heel veel mensen is geland. Gelukkig. Hulde daarvoor", aldus de premier.

Het is even heftig, zegt justitieminister Grapperhaus: "Kiezen op elkaar." Maar de sleutel ligt bij het eigen gedrag van mensen, zegt de bewindsman. "Het gros van de mensen begrijpt dat."

De mensen die de adviezen wel aan hun laars lappen, kunnen op weinig begrip van het kabinet rekenen. "Je verstand staat stil als je beelden ziet van overvolle stranden, mensen die op elkaar botsen op parkeerplaatsen", zegt Rutte. "Dat is asociaal en moet stoppen."

Lees meer over het coronavirus: