Het kabinet wil 2 tot 4 miljard euro uittrekken om KLM door de coronacrisis te helpen.

De Franse overheid schiet met 7 miljard euro Air France en moederbedrijf Air France-KLM te hulp.

De Tweede Kamer en de Europese Commissie moeten nog groen licht geven voor het steunpakket.

Het kabinet is van plan 2 tot 4 miljard euro uit te trekken om KLM door de coronacrisis te helpen. Frankrijk schiet tegelijkertijd Air France en moederbedrijf Air France-KLM te hulp, zodat het concern in totaal op 9 tot 11 miljard euro kan rekenen van zijn twee belangrijkste aandeelhouders.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) en zijn collega Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakten het plan voor het reddingspakket vrijdagavond bekend.

Air France-KLM heeft het, zoals alle luchtvaartmaatschappijen, door de coronacrisis ongekend zwaar. Het bedrijf klopte daarom bij Nederland en Frankrijk aan voor noodsteun. De twee landen hebben ieder een belang van ongeveer 14 procent in de vliegmaatschappij.

Exacte bedrag is nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe hoog het precieze bedrag wordt dat Nederland voor KLM uittrekt en welke vorm de steun exact krijgt. Mogelijk is een deel van het geld rechtstreekse staatssteun en geeft het Rijk daarnaast garanties af waarmee de luchtvaartmaatschappij leningen kan afsluiten.

Ook de voorwaarden die het kabinet aan de steun wil verbinden zijn nog niet allemaal duidelijk. Vast staat dat KLM geen bonussen, winsten of dividend mag uitkeren. Topsalarissen moeten volgens Hoekstra omlaag. "U moet verder denken aan het terugdringen van de uitstoot van CO2", zegt Van Nieuwenhuizen. Ze opperde daarnaast het terugdringen van het aantal nachtvluchten.

Bang voor domino-effect

De bewindspersonen benadrukten het belang van KLM voor de Nederlandse economie. Ze vrezen een "domino-effect" als KLM zou omvallen voor bijvoorbeeld de Nederlandse werkgelegenheid. "Dit bedrijf is echt van vitaal belang, samen met Schiphol, voor ons land. We hebben een hele open en hele internationale economie", zegt Hoekstra.

Voor de precieze uitwerking van het pakket heeft het kabinet nog zeker wel "enige weken" nodig.

De Tweede Kamer en de Europese Commissie moeten nog groen licht geven voor het steunpakket.

Lees meer over de coronacrisis: