Het kabinet worstelt met zijn wens om ook bakkers, slagers, tuinders en andere middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken, tegemoet te komen deze winter. Een subsidieregeling voor deze relatieve grootverbruikers kan waarschijnlijk pas vanaf april volgend jaar worden ingevoerd. Dus wil het kabinet in november met tussentijdse maatregelen komen, maar hoe zo’n pakket eruit komt te zien, is nog altijd onduidelijk.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag al aan ook kleinere bedrijven te willen steunen die niet onder het energieplafond vallen. Maar de betrokken bewindspersonen zijn wel terughoudend met brede steunregelingen, bleek eerder uit vrijgegeven stukken.

Het kabinet zocht daarom naar een “strak afgebakende oplossing”. De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) moet soelaas bieden. Deze tijdelijke gerichte compensatieregeling zal gebaseerd zijn op energieverbruik en omzet van de ondernemer. De “doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming” moeten op korte termijn bekend worden gemaakt.

Omdat de regeling “zorgvuldig” moet worden uitgewerkt, en de Europese Commissie de maatregel nog moet toetsen aan de regels voor ongeoorloofde staatssteun, kan de regeling waarschijnlijk pas vanaf het tweede kwartaal open. “Dat volstaat natuurlijk niet voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter te gaan hebben”, aldus het kabinet. Daarom hoopt het kabinet snel met een maatregel te komen voor de tussentijd. “Het kabinet werkt de opties hiervoor zo snel als mogelijk uit.”

Ook ondernemersclubs MKB Nederland en VNO-NCW willen graag snel duidelijkheid van het kabinet. Ze zijn blij dat er steun komt, en hebben begrip dat zo'n regeling tijd kost, "maar dit is voor ondernemers nog wel erg ver weg."

De brancheclubs wijzen erop dat bedrijven in andere landen al gesteund worden door de overheid. Ze balen ervan dat nog steeds niet duidelijk is welke groepen ondersteuning krijgen. MKB Nederland en VNO-NCW willen "binnen enkele weken" weten hoe de overbruggingsregeling eruit ziet.

LEES OOK: Europese telers leggen komende winter het werk neer door hoge energieprijzen: dat draagt bij aan de wereldwijde voedselcrisis