De Tweede Kamer geeft het kabinet tijdelijk meer macht voor noodmaatregelen als de Brexit chaotisch verloopt. Maar op aandringen van coalitiepartijen krijgt de regering geen onbeperkte vrijbrief om naar goeddunken in te grijpen.

D66 en CDA kregen de Kamer achter zich voor hun eis dat de extra bevoegdheden niet langer dan een half jaar duren, en niet een jaar zoals het kabinet wilde.

En na tien weken komt de “valbijl”. Dan moet het parlement alsnog instemmen met een maatregel, anders vervalt die. Verder wordt op verzoek van ChristenUnie en oppositiepartij SP vastgelegd dat de grondwet als een paal boven water staat.

Verantwoordelijk minister Stef Blok had al gezegd akkoord te gaan met deze aanpassingen van de Brexitwet. Eerder zag hij zich al gedwongen andere wijzigingen door te voeren. Het kabinet moet snel kunnen handelen maar het parlement moet altijd genoeg grip en controle houden, stelt onder meer D66.

De SP en enkele andere oppositiepartijen konden zich, ondanks alle aanpassingen, niet in de uiteindelijke noodwet vinden. Volgens de socialisten wordt de rol van het parlement uitgehold omdat het kabinet een tijd op eigen houtje kan handelen. En de Partij voor de Dieren heeft het over een ondermijning van de democratie. Eerder spraken critici al over een machtsgreep.

Het kabinet had liever ook gezien dat zo'n vangnet niet nodig was geweest. Blok noemde de regeling noodzakelijk voor onvoorziene noodgevallen: ,,Het is het laatste instrument dat we zullen inzetten.''

Theresa May wil toch weer onderhandelen over Ierse 'backstop'

De Britse premier Theresa May heeft bevestigd dat volgens haar de akkoorden met de EU over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moeten worden gewijzigd. Ze wil daar met Brussel over praten.

Ze kan anders geen Brexitdeal door het parlement aanvaard krijgen. Het gaat om de afwikkeling van de Brexit in het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland), dat een grens met EU-lid Ierland heeft. Deze 'backstop' is in het bestaande akkoord over de Brexit een doorn in het oog van zowel voor- als tegenstanders van de Brexit.

De EU heeft gezegd de tekst van het akkoord niet meer te willen wijzigen. Een Brits conservatief parlementslid, Graham Brady, heeft daarom al 'een inlegvel' gesuggereerd.

De Brexit-coördinator van het Europese Parlement, Guy Verhofstadt, heeft dinsdag in de krant The Independent beklemtoond dat het parlement niet zal instemmen met wijzigingen in de tekst. Voor de geldigheid van een brexitdeal is de instemming van het Europese Parlement nodig.

Het Lagerhuis is dinsdag begonnen zich weer te buigen over de Brexit, nadat het in een vrijwel ongekend grote meerderheid 16 januari de oorspronkelijke Brexitdeal van May had weggestemd.

Enkele parlementariërs proberen dinsdagavond met hun motie het initiatief naar zich toe te trekken. Ze denken dat May de regie helemaal kwijt is en dat het parlement een no-dealbrexit onmogelijk moet maken. Brady lanceert naar verluidt een motie waarmee May wordt opgeroepen voor een andere regeling van de 'backstop' terug naar Brussel te gaan.

LEES OOK: Hoe het Britse Parlement controle wil krijgen over de Brexit ten koste van Theresa May