Drieëndertig landen gaan vanaf woensdag Russische vluchten uit hun luchtruim weren vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Zowel alle 27 EU-landen, als Albanië, Canada, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben het verbod ingesteld in reactie op de inval van Russische troepen in Oekraïne. 

President Joe Biden deelde zijn besluit om het luchtruim voor Rusland te sluiten dinsdag in zijn State of the Union-toespraak en voegde eraan toe dat Poetin “nog meer en zwaardere sancties kan verwachten”.

Ondanks dat het merendeel van de 33 landen wel uitzonderingen zoals diplomatieke en humanitaire vluchten zullen toestaan, blokkeren ze met het verbod de toegang voor vliegtuigen die eigendom zijn van of gecharterd worden door Russen – inclusief die van rijke Russische oligarchen.

A map showing the US, EU, Canada and other countries that have banned Russian planes from their airspace.
Een kaart van de landen die Russische vliegtuigen uit hun luchtruim weren. Foto: Insider/Mapchart.net

De maatregel staat los van een mogelijk vliegverbod boven Oekraïne zelf, waar de Oekraïense president Zelenski bij de NAVO voor heeft gepleit. 

De NAVO wil het Oekraïense luchtruim niet sluiten, omdat dit zou kunnen leiden tot een veel groter en zwaarder conflict, als Poetin het verbod negeert. De NAVO zou in dat geval namelijk gedwongen zijn militaire stappen te nemen tegen Rusland en dat betekent dat de NAVO leden verwikkeld raken in een oorlog met de Russen. 

Reizen naar Oost-Europa blijft mogelijk

Poetin reageerde maandag op de vliegverboden door het Russische luchtruim voor 36 landen te sluiten, aldus Deutsche Welle.  Afreizen naar Rusland vanuit Europa, de VS of het VK is daardoor niet meer mogelijk. Verschillende vliegmaatschappijen en reisorganisaties hebben al aangegeven hun reizen naar en via Rusland te annuleren.

Zo heeft KLM bijvoorbeeld besloten alle vluchten van en naar Moskou en Sint-Petersburg op te schorten en ook tijdelijk de vluchten van en naar China, Korea en Japan stop te zetten, omdat deze routes door het Russische luchtruim lopen en daar alternatieven voor gevonden moeten worden.

Reizen naar andere Oost-Europese landen, zoals Polen en Hongarije, zijn wel mogelijk. Het Poolse Bureau voor Toerisme zei in een interview met CNN Travel dat "de reizen naar Polen zonder problemen verlopen en dat de grenzen met de buurlanden niet gesloten zijn". Wel raden ze aan op tijd een hotel te boeken, omdat de Poolse reisindustrie op dit moment vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk onderdak biedt in hotels.

Ook Hongarije geeft aan gewoon open te zijn voor bezoekers. "Hongarije blijft een veilig land, en het leven gaat hier gewoon door", zei het Hongaars Bureau voor Toerisme tegen CNN. "De Hongaarse regering doet haar uiterste best om betrokkenheid bij de oorlog te vermijden en zo een veilig onderkomen voor zowel de inwoners van Hongarije als de toeristen die het land bezoeken, te creëeren."

Het westerse vliegverbod tegen Rusland maakt deel uit van een groot aantal sancties, waaronder beperking van de toegang van Russische banken tot het internationale betalingssysteem SWIFT, het bevriezen van Russische tegoeden, en het aanpakken van oligarchen. Deze zware sancties zorgden er tot nu toe al voor dat de Russische roebel maandag tot een recorddieptepunt kelderde

LEES OOK: Jachten en privéjets van Russische miljardairs blijven de wereld doorkruisen, ondanks strenge sancties van de VS en Europa