De Russische invasie in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende economische sancties tegen de elite van het land zorgen er nog niet voor dat enkele van de rijkste Russen stoppen met het doorkruisen van wereld in megajachten en privéjets – althans nog niet.

Benjamin Stupples en Tom Maloney van Bloomberg meldden vrijdag dat vliegtuigen van Russische miljardairs Moskou blijven in- en uitvliegen.

Jets van Dmitry Mazepin, voorzitter van chemiebedrijf Uralchem, en staalbaron Alexey Mordashov zijn afgelopen donderdag allebei in Moskou geland.

Mazepins Gulfstream G650 vloog vanuit New York aan en Mordashovs Bombardier Global 6000 arriveerde vanaf de Seychellen.

Mordashov is de op één na rijkste persoon van Rusland met een vermogen van 23 miljard dollar. Hij is ook eigenaar van het 500 miljoen dollar kostende megajacht Nord, dat momenteel rondvaart bij de Seychellen, aldus Bloomberg.

De Russische miljardair Roman Abramovich vloog vorige week ook naar Moskou vanaf een luchthaven in de buurt van Monte Carlo, aan boord van zijn Boeing 787-8 Dreamliner, meldt Bloomberg.

Abramovich - die volgens de miljardairsindex van Bloomberg ongeveer 14 miljard dollar waard is - is de grootste aandeelhouder van de Russische staalproducent Evraz en de eigenaar van Chelsea Football Club. Vanwege toenemende kritiek op zijn rol binnen de club, kondigde Abramovich zaterdag aan dat hij de leiding van het team zou overdragen aan de liefdadigheidsstichting van de club. Hij blijft wel de eigenaar van het team.

Naast zijn privéjet bezit Abramovich ook een vloot van megajachten, waaronder de Eclipse, die tot 's werelds grootste jachten behoort. Ook heeft hij de Solaris, die naar verluidt een van de duurste custom jachten ooit gebouwd is. De Solaris wordt momenteel verbouwd op een scheepswerf in Barcelona, meldt The Guardian

Nog twee andere Russische megajachten liggen momenteel aangemeerd in Barcelona: de 242-voet lange Aurora, eigendom van miljardair Andrey Molchanov, en de 230-voet lange Galactica Super Nova, die eigendom is van olie- en gasbedrijf Lukoil CEO Vagit Alekperov, zegt The Guardian.

Russische oligarchen staan bekend om hun privévliegtuigen en zeilschepen, naast duur onroerend goed en aankopen zoals de Premier League-club van Abramovich. Maar veel van die steenrijke Russen wisten tot nu toe te voorkomen dat ze geraakt worden door sancties van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, waardoor ze vrij zijn om te blijven jetsetten. 

Superrijken blijven nog buiten schot

Sommige lieden uit de entourage van de Russische president Vladimir Poetin zijn het doelwit van strenge sancties. Uiteindelijk kunnen de jachten en straaljagers van de superrijken ook onderdeel worden van sanctiemaatregelen. Als dat gebeurt, worden die activa bevroren en onbruikbaar gemaakt, vertelde Stacy Keen, een sanctie-expert bij advocatenkantoor Pinsent Masons, aan The Guardian.

In het geval van de jachten die momenteel in Spanje aangemeerd liggen, kunnen EU-bedrijven bijvoorbeeld besluiten de jachten niet meer te onderhouden, in welke hoedanigheid dan ook. Ook kunnen ze stoppen met het leveren van brandstof of het aanleveren van de bemanning, aldus Keen.

"In feite zou het jacht niet kunnen functioneren," zei ze.

Brian Schwartz van CNBC meldde maandag dat meerdere miljardairs, waaronder Alekperov van Lukoil, momenteel hun jachten verplaatsen naar Montenegro en de Malediven. Mogelijk met het doel om te voorkomen dat ze worden vastgezet of in beslag genomen. 

LEES OOK: Cynisme op financiële markten: Wall Street ‘blij’ omdat westerse sancties Russische olie- en gasexport niet raken (en Poetin ruimschoots voorzien blijft van oliedollars)