Jumbo en flitsbezorger Gorillas verbreken na nog geen anderhalf jaar hun samenwerking. De supermarktketen uit het Brabantse Veghel stelt in een verklaring zich nadrukkelijker te willen richten op verdere groei via de eigen winkels en het online kanaal.

De krachtenbundeling van Jumbo en Gorillas werd in januari vorig jaar aangekondigd. In maart 2022 volgde nog het bericht dat de familie Van Eerd, de eigenaren van Jumbo, een financieel belang wilde nemen in de flitsbezorger. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Inmiddels is Gorillas ingelijfd door branchegenoot Getir.

Jumbo vindt het dan ook een “logisch moment” om de samenwerking te beëindigen. Het bedrijf benadrukt veel geleerd te hebben van het samen optrekken met Gorillas. Maar “we werken nu aan minder complexiteit in het bedrijf”, klinkt het ook.

Getir-bestuurder Florian Brunsting spreekt eveneens van een logisch moment bij zijn uitleg waarom de partijen uit elkaar gaan. Hij onderstreept dat de samenwerking met Jumbo en de belevering door Jumbo aan de city stores van Gorillas de flitsbezorger heeft geholpen om in Nederland zijn marktpositie te versterken en vaste voet aan de grond te krijgen. Maar de overname van Gorillas door Getir zou weer nieuwe kansen bieden.

Gorillas verder in Nederland onder de hoede van Getir

In Nederland is Getir momenteel actief in veertien steden. De vestigingen van Gorillas worden voortaan vanuit Getirs distributiecentrum in Alblasserdam bevoorraad. "In tegenstelling tot Gorillas heeft Getir vorig jaar geïnvesteerd in een eigen distributiecentrum dat daarin een centrale rol vervult", aldus Brunsting.

De overname van het Duitse Gorillas door het Turkse Getir werd eind vorig jaar aangekondigd. Er werd toen geen overnamebedrag genoemd. Volgens zakenkrant Financial Times betaalde Getir 1,2 miljard dollar, minder dan de helft van de 3 miljard dollar waarop Gorillas in 2021 werd gewaardeerd.

Beide merken zullen naast elkaar doorgaan en de apps van beide diensten kunnen gebruikt blijven worden door klanten. 

LEES OOK: Flitsbezorger Getir vraagt kantoorpersoneel fulltime op werk te komen, maar mag dat wel? ‘Het hangt af van je arbeidsovereenkomst'