• Boodschappenbezorgdienst Getir neemt zijn concurrent Gorillas over.
  • Getir maakt niet direct bekend voor welk bedrag het zijn Duitse evenknie heeft gekocht. Volgens de Financial Times gaat het om 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro)
  • Dat is veel minder dan de waarde van 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) van Gorillas bij een investeringsronde vorig jaar.
  • Lees ook: Flitsbezorgers zien groei stagneren, na razendsnelle opkomst door corona

Boodschappenbezorgdienst Getir neemt zijn concurrent Gorillas over. Daarmee breidt de Turkse flitsbezorger zijn marktaandeel uit in een branche die in de coronajaren hard groeide, maar nu te maken heeft met een tanende vraag.

Getir maakt niet direct bekend voor welk bedrag het zijn Duitse evenknie heeft gekocht. Zakenkrant Financial Times meldt dat Getir uiteindelijk voor 1,2 miljard dollar is verkocht.

Eerder deze week meldde persbureau Bloomberg al dat Getir het bedrijf een waarde van 1,7 miljard dollar toedichtte, omgerekend zo’n 1,6 miljard euro. Dat is veel minder dan de waarde van 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) van Gorillas bij een investeringsronde vorig jaar.

Getir werd in 2015 opgericht en was daarmee naar eigen zeggen ’s werelds eerste “vlotte bezorgservice”, die uitbreidde naar negen andere landen. In Nederland rijden in veertien steden bezorgers van Getir rond.

Gorillas, die ook in Nederland actief is, werd in 2020 opgericht en groeide hard tijdens de coronacrisis met de belofte om boodschappen binnen minuten bij klanten thuis te bezorgen. De dienst die het bedrijf aanbood was echter verlieslatend en ook de snelle uitbreiding naar veel markten kostte bakken met geld.

Een moeilijk jaar voor flitsbezorgers

De flitsbezorger heeft ook last gehad van het verslechterende investeringsklimaat. Doordat het steeds moeilijker werd om aan goedkoop groeigeld te komen, maakte Gorillas eind mei bekend fors te moeten snijden in het personeelsbestand. Ongeveer de helft van het kantoorpersoneel werd toen op straat gezet en Gorillas moest zich uit een aantal landen terugtrekken.

Verder hebben bedrijven als Gorillas het ook met overheden aan de stok gekregen. Dit heeft te maken met de kritiek op de zogeheten dark stores, een soort minidistributiecentra vanwaaruit de bezorgers naar klanten rijden, niet soms overlast geven in woonwijken.

Dark stores zijn kleine lokale distributiecentra van flitsbezorgers, vaak met afgeplakte ramen. Gemeenten als Amsterdam en Rotterdam hebben darkstores in hun stadscentra inmiddels verboden.

De gemeente Amsterdam legde Getir begin november zelfs een dwangsom op van 20.000 euro vanwege het niet sluiten van een vestiging. De flitsbezorger meent de dark store te hebben omgebouwd tot supermarkt. De gemeente gaat daar niet mee akkoord en stelt dat de vestiging zich nog steeds voornamelijk richt op bezorging.

LEES OOK: Waarom Europese flitsbezorgers maar moeilijk van de grond komen in de VS