• Jumbo wil in 2021, als het familiebedrijf honderd jaar bestaat, 10 miljard euro omzet behalen. 
  • Door de deal met HEMA kan de supermarktketen uitbreiden in grote steden. 
  • Sinds 2019 is Jumbo ook in België actief. De omzet daar is “ruim boven verwachting”. 
  • Op het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel worden naar verwachting 250 banen geschrapt. 

Supermarktketen Jumbo wil volgend jaar haar omzet fors verhogen. In 2021 wil het familiebedrijf, dat dan honderd jaar bestaat, meer dan 10 miljard euro omzetten. Daarvoor moet Jumbo wel flink groeien.

Vorig jaar werd een omzet van 8,4 miljard euro behaald, blijkt uit het jaarverslag. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder, ruim een miljard euro.

De omzetstijging komt deels door de groei van bestaande Jumbo-winkels en deels door het geleidelijk toevoegen van overgenomen winkels van Emté en Agrimarkt.

De autonome omzetgroei van Jumbo lag met 6,5 procent opnieuw fors boven de gemiddelde groei in de markt van 4 procent. Hierdoor is in de laatste maanden van vorig jaar het marktaandeel van Jumbo in Nederland gestegen tot boven de 21 procent.

Uitbreiden in grote steden

Jumbo wil in Nederland uitbreiden in de Randstad en op NS-stations. Zo werden hiervoor zes vestigingen van supermarktketen Marqt overgenomen.

“Buiten kijf staat dat we onze positie in de grote steden willen versterken”, is te lezen in het jaarverslag van Jumbo. “Onze samenwerking met HEMA en de aankoop van enkele stadslocaties van Udea komen daarbij goed van pas.”

Zo worden zeventien winkels van HEMA in grote steden overgenomen. In haar winkels gaat Jumbo ook HEMA-artikelen verkopen.

Lees ook op Business Insider

Met de verkoop zou zo’n honderd miljoen euro gemoeid zijn. De deal was een klap in het gezicht van Jumbo-rivaal Albert Heijn. HEMA trok tegelijkertijd de stekker uit een deal met de grootgrutter uit Zaandam.

In totaal telt het bedrijf momenteel 672 supermarkten. De aanwas werd afgelopen jaar vooral gedreven door de ombouw van de resterende 47 EMTÉ-filialen. Komend jaar denkt Jumbo in totaal zo’n 25 winkels te openen in Nederland en 12 tot 15 filialen in België.

Omzet in België boven verwachting

De toetreding op de Belgische markt vorig jaar was volgens Jumbo “hartverwarmend”.  De omzetten in de eerste drie Jumbo-winkels bij de zuiderburen lagen “ruim boven de verwachting”. “Dat stemt erg optimistisch ten aanzien van verdere uitbreiding in 2020 en de jaren erna.”

Ook online wil Jumbo stappen maken. Ruim 4 procent van de omzet wordt uit online online gehaald. Maar van winstgevendheid is nog geen sprake. “Verdere investeringen blijven noodzakelijk”, concludeert de supermarktketen.

In een groeiend aantal vestigingen biedt Jumbo versbereide kant-en-klaar maaltijden aan om mee te nemen. Op kleine schaal test de supermarktketen het aan huis of op het werk bezorgen van deze maaltijden.

Inkrimpen hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel zal worden ingekrimpt. Naar verwachting zullen 250 van de 1250 banen daar verdwijnen.

“We kunnen een aantal managementfuncties wegnemen”, zegt Jumbo-cfo Tom van Veen in het FD. “Verder denken we te kunnen besparen door gebruik te maken van automatisering en data-analyse. En een aantal activiteiten kunnen we wellicht outsourcen.”

Lees meer over Jumbo: