Supermarktconcern Jumbo heeft zijn verkopen dit jaar flink opgevoerd. De grootgrutter uit Veghel profiteerde van een verdere uitbreiding van het winkelbestand.

Ook presteerden de bestaande winkels volgens Jumbo “ruim boven de markt” en de omzetbijdrage van de eerste Jumbo-filialen in België was boven verwachting. De drie vestingen bij de zuiderburen verkochten circa 50 procent meer dan voorzien.

De omzet van alle supermarkten samen steeg met ruim 1 miljard euro tot een record van 8,4 miljard euro. Vooral verse producten, bijvoorbeeld in de winkel gemaakte pizza’s en sushi, liepen goed.

De totale opbrengsten van de Jumbo Groep in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 29 december, bedragen bijna 8,7 miljard euro. Daarvan komt 165 miljoen euro van restaurantketen La Place, die zijn verkopen met een tiende wist te verhogen.

Jumbo stelt hiermee goed op weg te zijn om de omzetdoelstelling van 10 miljard euro in 2021 te behalen. In 2021 bestaat het familiebedrijf honderd jaar.

“We zijn ambitieus. Dat steken we niet onder stoelen of banken”, zegt financieel topman Ton van Veen. Of Jumbo op termijn ook grote rivaal Albert Heijn voorbij wil streven, kan hij niet zeggen. Jumbo kijkt volgens Van Veen liever naar de eigen prestaties.

Samenwerking met HEMA

Dat de vooruitzichten er goed uit zien komt onder meer door de recente deal met HEMA. Die winkelketen koos onlangs voor een samenwerking met Jumbo en besloot niet verder te gaan met een proef voor gezamenlijke winkels met Albert Heijn. Voor Jumbo is dat goed nieuws omdat het bedrijf hierdoor weer extra winkels kan openen op lucratieve stadslocaties.

Lees ook op Business Insider

Jumbo heeft daarnaast overeenstemming bereikt met de biologische groothandel Udea om in 2020 zes winkels in de Randstad over te nemen. Het gaat om locaties waar nu filialen van Marqt en Ekoplaza zijn gevestigd.

In totaal telt het bedrijf momenteel 672 supermarkten. De aanwas werd afgelopen jaar vooral gedreven door de ombouw van de resterende 47 EMTÉ-filialen. Komend jaar denkt Jumbo in totaal zo’n 25 winkels te openen in Nederland en 12 tot 15 filialen in België.

Cijfers over de winst in 2019 heeft Jumbo nog niet, al was Jumbo volgens Van Veen wederom winstgevend. De uitgebreide jaarcijfers brengt het bedrijf in februari naar buiten.

Lees meer over supermarkten: